Kárpát medencei szinten pezsgőbárral csak Pozsonyban és Budapesten találkoztam. Nem tudok róla, hogy a rendszerváltás óta a tágan értelmezett Erdélyben bárki pezsgőbárt nyitott volna mindeddig. Mindeddig mondom, mert Arad szívében, a hajdani Andrássy téren (ma Revolutiei/Forradalom sugárút) 2022 őszén megnyitotta az kapuit a „La Champagnerie”. A beltér elegáns, de feszengésmentes, az asztalon só- és borsdaráló, jó minőségű olívaolaj és balzsamecet.

A pezsgők mellé tapas zsánerben kínálnak mediterrán ihletésű fogásokat. Tartanak többek között marhahúsos taco-t, polipot, marhapofát, rákot, kacsafasírtot, ratatouille-t a megszokott borkísérő falatkák, olajbogyó, sajt, sonka, articsóka mellett.

Az ételárak kifejezetten kedvezőek, a tapa-k zöme 1000 és 3000 forint közötti összegbe kerül. Az italárak nem magasabbak a hasonló színvonalú éttermekben megszokottnál.

Séfüdvözletként extra szűz olívaolajat és olajbogyót kaptunk remek, autentikus, kenyérszerű (s nem feltét nélküli pizza-zsánerben készült) focaccia-val. Rendeltünk pácolt fetasajtot, ami kötelességszerű és izgalommentes volt. Meg voltunk elégedve grillezett padlizsánba tekert, majd úgy megsütött fetasajttal is, amit egy élvezetes szósszal öntöttek le s mikro-zöldekkel tálaltak. Az Aradon szinte minden háztartásban készített padlizsánkrémnek két közel-keleti változatát, a petrezselymes, gránátalmás baba ganusht és a tahinás mutabbalt vették étlapra, az előbbit rendeltük meg, üde és ízletes volt. A karfiolpürével kínált lazac sajnos gyengécskére sikeredett. A püré jó állagú, de sótlan, s nem igazán karakteres, a lazac száraz volt. Előbbin könnyen lehetett segíteni, utóbbin kevésbé.

A kiszolgálás udvarias, kedves, szakszerű. Mindenkinek hoztak kérés nélkül egy-egy üres tányért, a rendelt fogásokat meg középre tették, ezzel is az osztozkodást, kóstolgatást szorgalmazva.

A bor- és pezsgőválaszték impozáns, öröm felfedezni az itallap első oldalán, ahol több, mint húsz pezsgőt és prosecco-t listáztak, a magyar tulajdonban levő, idősebb Gál Tibor kezdeményezésére létrehozott szilágysági Kárásztelek (Carastelec) pezsgőpincészet négy tételét, valamint az egyik legjobb magyar pezsgőt, a Kreinacher Brut Classic-ot. A közel két tucatnyi nedű közül ötöt pohárra is adnak. Külön szedték az olaszok eredetvédett (DOCG) büszkeségei, a franciacorta-k közül kiválasztott ötöt, melyeket csak palackra adnak. S természetesen kínálnak közel húsz champagne-t, zömmel nagynevű pezsgőházaktól. Egy Taittinger Brut Reserve-t poharaznak is. A csendes borok választéka is bőséges, kb. félszász, főként import tételt kínálnak, köztük egy Sauska rosét és egy Szepsy Furmintot. Mindemellett a tömény- és koktélválaszték is igényes, remek whiskyket, rumokat és cognac-okat válogattak össze. Söröket nem tartanak egyáltalán.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4 pont

Italválaszték: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Az étterem és pezsgőbár 2023 májusában bezárt.

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a dananca.office@gmail.com címre