A Lokal 47 éttermet a Kristinus borbirtokon a Covid elleni védekezés miatt bezárt, saját névre vett, Berki Zsolt által vezetett korábbi étterem helyén nyitotta egy lelkes, a Kistücsök étteremben edződött négy fős csapat, élén Csillag Richárd séffel és feleségével, Gelencsér Jankával, aki a felszolgálói feladatoknak tesz eleget. Az egymáshoz illesztett hatalmas téglatesteket idéző modern épületet szőlő veszi körül, belépve magas, szépen berendezett beltér fogad, az éttermet jobbra találjuk, a bejáratánál boroshordón szép ívű vázában száraz virág. A terem közepén egy nagy, közös, három ágú asztal, kisebbekkel körbevéve, rajtuk igényes poharak, étkészlet s élő vagy száraz virág. A padlótól a plafonig tartó üvegfalakon keresztül akkor is élvezhetjük pazar kilátást a szemközti lankákra, ha az időjárás miatt nem ülhetünk ki a teraszra. A falon oklevél tanúsítja, hogy Csillag Richárd első helyezést ért el a „Chaine de Rotisseur Baráti Asztaltársaság” ifjúsági szakácsversenyén, továbbá azt is, hogy elvégezte a hat fordulós Cziffray mesterkurzust, aminek második helyezésével Arany fokozatú Ciffray-díjat nyert. Hadd tegyük mindehhez hozzá, hogy commis-ként hazánkat képviselte 2018-ban, illetve 2019-ben a világ legrangosabb szakácsversenyének tartott Bocuse D’Or-on Pohner Ádám mellett. Az étterem ajánlást, közkeletű nevén tányért is kapott a 2022-ben megjelent első magyar Michelin-kalauzban, amit 2023-ban is sikerült megőrizni. Richárdot a konyhán Schmidt Torontál segíti, Németh Patrik pedig a sommelier feladatait látja el.

Magyar és nemzetközi új hullámos bisztróételeket kínálnak helyi alapanyagokra támaszkodva. A séf feleségével közös kertet is művel is a 47 kilométerre fekvő Nagykanizsán, ahol egy kis termelői piacot is működtetnek. Ez ihlette nyilván az étterem nevét is. A kínálat rendszeresen változik, akár egy néhány hét viszonylatában is. 2024 márciusának közepén jártam náluk, az azóta eltelt egy hónap alatt a fogások zöme lecserélődött. Mintaértékű, hogy valamennyi beszállítójuk nevét megadják az étlap keretében, azt is jelezve, hogy ha ezek közül bárkitől vásárolni szeretne a vendég, akkor a kollegák segítenek az elérhetőségek ügyében. Ezidőtájt kínálnak két levest, két desszertet és nyolc small plate fogást, többek között körömpörköltet tormával, házi kenyérrel, korianderrel, báránycombot medvehagymás krokettel, zellerkrémmel, borjú Cordon Bleu-t tavaszi salátával, zöld majonézzel és máglyarakást almakrémmel, crumble-lal. Borkorcsolyának kérhetünk Lokal-tálat helyi termelők késztermékeiből összeállítva, sertésrillette-et és házi chips-szet.

Fogadófalatként remek házi burgonyachips-szet kaptam. A tulajdonképpeni ebédet a „csicsókaleves, dió, sült csicsóka, medvehagyma” elnevezésű kompozícióval indítottam, a selymes jó ízű levet a vendég előtt öntik a jelzett alapanyagokból álló, jól sikerült betétre. Második fogásként csábított a nyúlpaprikást dödöllével, s a vadasnak készített Angus pofa is, de végül a halrajongás győzött, harcsafilét kértem, amit spenóttal, kale chips-szel és tavaszi zöldekkel körítettek. A hal ízre, állagra kifogástalan, jó volt hozzá a szezonális köret. Desszertként gesztenyés krémest választottam, a roppanós, remek tésztalemezek között s azok tetején habkönnyű, optimálisan, azaz visszafogottan édesített gesztenye-mousse, amit morzsa és reszelt gesztenye koronázott. Mindezt szépen ellenpontozta a kellemesen savas szilvalekvár.

A kiszolgálás több, mint kifogástalan: bűbájos, kedves, udvarias, segítőkész, kommunikatív, motivált és felkészült.

Az italválaszték gerincét értelemszerűen a birtok húsz bio, azon belül zömmel natúr bora teszi ki, melyeket kivétel nélkül decire is kimérnek, elérhető áron. Emellett a gyulai Elixbeer bio sört tartják, valamint a birtoknak a Monyóval közösen készített két Sauvignon Blanc grape ale-jét. Kapható kilenc töményital is, ezeket értő kézzel válogatták össze a prémium szegmensből. Aki autóval érkezik, ihat mustot, mustfröccsöt, házi szörpöt, helyben készült kombucha-teát, limonádét és minőségi üdítőket.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@lokal47.hu címre