A Pepper nevű színvonalas étterem a kétezertízes évek második felében nyitotta meg kapuit a város szívében, a Losonczy téren. A beltér nyerstéglás, boltíves, a berendezés elegáns, jó érzés ide beülni akárcsak egy italra is. Az étterem 2023 végétől szimbiózisban él az azonos tulajdonban levő Raku sushi-bárral, mellyel nemcsak egy épületben működik, de egy, a vendégek számára is nyitva álló átjáróval össze is kötötték a két helyet. A Raku főbejárata egy belső udvarból nyílik. A sushizó beltere lényegesen különbözik a Pepperétől, itt a japán letisztultság uralkodik, anélkül, hogy kopárnak tűnnének a falak. Látványkonyhával működnek, a vendég, ha akarja figyelemmel kísérheti a sushi-szakács profi mozdulatait. A kilátás az igényesen kialakított teraszról Temesvár legszebb terére egyszerűen fenséges.

Fedezzen fel egy ázsiai kulináris szentélyt” – írja a Raku honlapja, s nem alaptalanul. A sushi-részlegen helyet foglalva a Pepper étterem abroszhelyettesítő papírlapra emlékeztető étlapját teszik elénk, a Raku ételválasztékot s a közös itallapot a rajta található QR kód rejti. A hagyományos (maki, nigiri, sashimi) sushi-variációk mellett kínálnak különlegességeket is, beleértve tempurázott sushikat. Rendelhetünk továbbá tatakit, rameneket, távolkeleti vega- és húsos tésztaételeket, salátákat. A Pepper étlapját a Josperben grillezett fogások uralják, köztük prémium érlelt marhasteakek, tonhal, polip, lazac, aranydurbincs, tengeri sügér, de kínálnak többféle előételt a tonhal- és marha-tatártól a zakuszkán és padlizsánkrémen keresztül a burrata-ig, továbbá burgereket, pizzákat, főételnek is beillő, húsos salátákat, kacsacombot és konfitált marhaszegyet.

Az előételnek rendelt, ízre, állagra egyaránt kifogástalan humusz mellé kaptuk frissen sült, meggyőző pizzakenyeret. Illett hozzá a fritto misto mellé kapott zöld korianderes uborkasaláta is. A kicsattanóan friss alapanyagból készült, említett olasz tengeri gyümölcsei-fogás is kiválónak bizonyult, érdekes, hogy itt nem a szokásos rizslisztes megoldást követték, hanem tempurázták a rákot és tintahalat, ami nem ártott neki, érződött, hogy megfelelően uralják ezt a technológiát. Egy 12 darabos avokádó – tonhal – lazac maki-combo-t kértünk még, amit szépen tálalva, mikro-zöldekkel megszórva hoztak ki. Jobbat sehol nem ettünk, a prémium minőségű hal s a rizs aránya annyira kedvező volt a hal javára, hogy nem is találkoztunk még hasonlóval sehol. Az árak belvárosiak, a felsorolt három ételre egy 0,75-ös ásványvízzel és egy alkoholmentes sörrel 20.000 forintnak megfelelő lejt fizettem.

A kiszolgálás kedves, udvarias, gyors, szakszerű.

Komoly borválasztékkal rendelkeznek. Jóval több, mint félszáz bort kínálnak a tágan értelmezett Erdély s a Kárpátokon túli területek minőségközpontú pincészeteinek nedűiből, valamint igényes import tételekből. A borlap csak a világhálón érhető el, de strukturáltsága miatt nehezen áttekinthető, cseppet sem felhasználóbarát. A kimért borokat érdemes lenne külön szedni, ha már tíz különböző címszó alá sorolták a borokat szín, tartomány, ország és buboréktartalom szerint. A söreiket a nagyipari főzetek felső kategóriájából állították össze, négy sört kínálnak csapolva, további nyolcat palackra. Impozáns a koktél- és töményital-szortimentjük, különösen whiskyben erősek.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont