Szovátai halászcsárda

  • 2 457

A Szovátához tartozó Patakmajoron egy pisztrángnevelde mellett működik a régió egyik legnépszerűbb magyaros étterme, a Halászcsárda. A beltér hangulatos, a belső gerendázat, a nyerstégla fal, a téglából rakott kandalló szeretnivaló, rusztikus atmoszférát kölcsönöz a helynek, amit a falra erősített korondi edények, s a piros vagy fehér gyertyát tartalmazó korondi gyertyatartók csak fokoznak. Nyáron impozáns, fából ácsolt teraszt működtetnek, ahonnan kilátás nyílik a csárda festői környezetére.

A halételek mellett kínálnak néhány húskülönlegességet is, ahogy az étlap nevezi az egybegyűjtött növendékbirka combot, a kacsamellet és a libacombot. De helyet kap a különlegességek között a talán legnépszerűbb erdélyi étel, a sült nyakas karaj (azaz tarja), melyet mindennapi sertésből – ennek fajtáját nem adják meg – és mangalicából egyaránt készítenek. Az étlap a magyar gasztronómiára alapoz, de integrál román ételeket is. Érdekességnek mondható a biharfüredinek nevezett halgulyás, ami pisztrángból készül, krumplival és zöldségekkel. Ritka fogás étteremi étlapokon az itt meglelhető „erdélyi lucskos káposzta”. A legtöbb halétel nyilvánvaló módon pisztrángból készül, de van még az étlapon ponty, lazac és aranydurbincs is.

Az árak barátságosnak mondhatók, a húsételek zöme 1500 forintnak megfelelő lej körül mozog, amihez még a köret kb. 400-600 forintot ad hozzá. Halászlé 1300 ft, sült hal tíz dekája 800-900 ft. Desszertek 800 és 1000 forint között.

Rendeltünk haltepertőt, amit kicsit túlsütöttek, de attól még élvezhető maradt. Sokat számít a friss alapanyag. Citrommal és lisztbe forgatott, olajban sült hagymával tálalták. A haltepertőt sikerült ropogósra sütni, a hagymát nem. A halászlé gyengébb produkció volt, a lé nem volt meggyőző, a hal kissé túlkészült és nem volt kiszálkázva. A sült pisztráng is túlsült kissé, de a kiváló, friss alapanyag ezúttal is megmentette a helyzetet. Aranyburgonyát, sült paprikasalátát és fokhagymamártást kértünk mellé, ami jó választásnak bizonyult. A csokiláva kifogástalan volt, jó ízű, kívül szilárd, belül kellően, de nem túlzottan folyós, mellé adott ipari fagylalt jobbféle minőséget képviselt.

A kiszolgálás kedves, szívélyes, az egyetlen pincér nehezen bír a vendégsereggel.

A borlap három pincészet nedűiből került összeválogatásra, ezek közül kettő a tágan értelmezett Erdélyben található, egy pedig Moldovában. A Mikefalva mellett működő, a Küköllő-menti borvidékhez tartozó Vinea-borokat örömmel fedeztük fel az étlapon, hiszen ez a földrajzilag az étteremhez legközelebb eső pincészetek egyike. Tartanak csíkszentsimoni söröket és kibédi pálinkát is az Orbán családtól.

Online kapcsolatfelvételre a Facebookon oldalon keresztül van lehetőség
https://www.facebook.com/Hanul-Pescăresc-SovataSzovátai-Halászcsárda-1685220611797709/

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3,5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont