Rendkívül hangulatos tradicionális halétterem a festői Duna parton, a Trianon békediktátumig Szerém vármegyéhez tartozó, ma Belgrád részét képező Zimony belvárosában. A városrész ma már elsöprően szerb többségű, a legutóbbi népszámláláson 168.170 lakosából mindössze 205-en vallották magukat magyarnak. A Saran étterem üzemeltetői nyáron rengeteg zöld növénnyel ékített kellemes kerthelységet működtetnek, mi is ott ültünk le. Van egy szépen berendezett emeleti teraszuk is, csodálatos kilátással. Ügyesen ötvözik a modern, a rusztikus és a hagyományos belsőépítészeti elemeket. A belső térben fából készült gerendás plafon, hangulatos világítás, masszív bútordarabok, megannyi borosüveg dekorációs tárgyként kiállítva. Vendégmarasztaló hangulat minden szinten.

Kiváló alapanyagokkal dolgozó hagyományos helyi konyhát visznek. A megszokott ízharmóniák világából itt-ott kikacsintanak, kínálnak például tonhalat szójaszószos narancslében marinálva. A halak egy része jégágyon látható a bejáratnál, a pincér nagyobb rendelés esetén odaviszi az ajánlott darabot az asztalhoz, hogy megfelel-e. Tartanak néhány húsételt is, konkrétan bélszínt és csirkemellet többféleképpen elkészítve. Meglepően széles a desszertkínálat.

Az árak helyhez mértek, de nem elrugaszkodottak. A hivatalos honlap szerint 2020 decemberében (átszámolva) a levesek és előételek 1500 és 6500, a főételek 3600 és 7000, a desszertek 1200 és 1500 közötti dínár-összegbe kerültek. A Facebook oldalon egy szűkített étlap az elviteles árakat rögzíti, ezen a rizottókat 3000 forintért, a főételeket 3300 és 4700 között, a desszerteket pedig 600 és 900 forint között kínálták.

Fogadófalatként halkrémet kapunk többféle kenyérrel. Jó ízű, könnyed halpástétom, remek kenyerekkel. Kiváló minőségű délszláv olívaolajat is adnak hozzá. A tengeri halleves a hagyományos zöldséges húsleves látványvilágát idézi, bográcsban érkezik. Színe tiszta, íze finom, könnyed. A csípős pontyfiléhez (amit az étlap szerint „gourmet módra” készítenek) az irdalt filét bő olajban sütötték ki. A hal friss volt, iszapízmentes, határozottan finom. Koncentrált csípős paradicsommártást adnak hozzá. A fogást Julienre vágott zellerrel, céklával és salátalevekkel díszítik. A mártást szerencsésebb lenne a hal mellé és nem a halra tálalni. Ettünk még grillezett tintahalat paradicsomszósszal, spenótos krumplival. Tisztes adag, friss, kiválóan hőkezelt, kellemesen pörzses, jó ízű, jó állagú tintahal érkezett, friss, a salsakra emlékeztető paradicsomszósszal, ízletes körettel. A napi desszert almás, szárított fügés, fahéjas balkáni stílusú sütemény volt. Nem átütő, de jó zárás.

A kiszolgálás udvarias, kedves, felkészült.

Lenyűgöző, jóval több, mint 100 tételt felsorakoztató borlapjuk van, elsősorban helyi borokból. Húsz tételt pohárra is kimérnek. Tartanak jó minőségű töményeket és söröket is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@saran.co.rs címre