A „Kifli és kocsma” nevű vendéglátóegységet a kétezertízes évek közepén nyitotta meg Hűvösvölgyben Pentz Csaba. Segítségére volt ebben felesége, Pentz-Fodor Bea is, akit a gasztro-sajtó is becenevén, Mankaként emleget. Mint a világhálóról megtudható, a 94 éves balatoncsicsói Juliska néni tanította meg Mankának a mára ikonikussá, s egyben névadóvá vált kifli elkészítési módját. Első ötletük egy „Kifli” névre hallgató hely megnyitása volt, ez módosult valamelyest, kiegészült a kézműves sör és minőségi tömény tematikával, ami fontos eleme lehetett a sikernek, hisz a „Kifli és kocsma” az első kézműves főzetekre építő sörkertek közé tartozott a 2014-es induláskor. A hangulatos kerthelységet a sűrű árnyékot biztosító lugas alatt rendezték be, nyárestéken jellemzően foglalt minden hely, így volt akkor is, amikor legutóbb, 2024 júniusában betértünk hozzájuk. Se nem is bántuk, hogy a beltérben tudtunk csak leülni, egy hely atmoszférájából ott lehet legtöbbet beszívni. A belső tér is meghitt, otthonos, megnyerő egyfajta szalonképes romkocsma-fíling uralkodik, amit ügyesen ötvöztek ipari dizájn-elemekkel.

A sör mellé rendelhetünk rántott hagymakarikákat, tortilla chipszet, de persze elsősorban helyben sült kifliket, melyek az ételkínálat fő attrakcióját jelentik. Imponáló, hogy elviteles előrendelésre nem adnak kiflit, vállalják inkább a haszonkiesést annak érdekében, hogy helyben láthassák vendégül az érdeklődőket e különlegességgel s persze, azért is, hogy a különlegesség különlegesség is maradjon. A kifliket adják sonkával, kolbásszal, sajtkrémmel, tepertővel, illetve a nagyon meleg időszakokat leszámítva májkrémmel is, ezek közül kettő kombinálható egy adag árán belül.

Mi a Horizont főzde remek Hazy Queen nevű New England India Pale Ale söre mellé egy sonka-sajtkrém kombót kértünk. Örvendtünk, hogy feltétekhez adnak frissen szelt lilahagymát is. A sajtkrém és a füstölt sonka korrekt volt, nem kiugró, a kifli pazar.

A kiszolgálás kulcsmozzanat a hely működésében, többen is leírták, hogy a személyesség a hely egyik fő erénye. A pult mögött Pentz Csaba állt, aki közvetlen, kommunikatív személyiség, igazi vendéglátó.

A gyöngyösorosziban működő Mátra-Bacchus szőlőbirtok és pincészet borait mérik ki kedvező áron a ház boraként, ezeken kívül a balatoncsicsói Gergely borház szortimentjéből is kínálnak 4 tételt, Olaszrizlinget, Pinot Blanc-t, Chardonnay-ét és Rosé-t. A töményitalok között is több minőségi nedűt találunk, főként a rum és whisky műfajban. Csapon Heineken termékek vannak, de tartanak 5 élvonalbeli magyar kisüzemi főzdétől 15 sört, köztük olyan, Budapesten alig kapható különlegességeket, mint a Balafonföldváron működő Helka főzde Jómadár kölsche, Klein Fische nevű bajor búzája és Kelén IPÁ-ja.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Étel/Ital: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont