Hangulatos, 2024-ben nyílt reggeliző a város gasztronómiai ütőereként működő Kapu utca egyik pincehelységében. Az oda vezető folyosót a plafonról lelógó világító borosüvegekkel díszítették, ezek kalauzolják a vendéget a pincelejáratig. A nyers téglás beltérben zöld növények, a sarokban zongora. Jó időben az utcán kialakított teraszon is leülhetünk. Nemcsak a hely neve jópofa angol szójáték, de a reklámszlogenjeik is: „Eggselent Vibes”, „Eggcentric Brunch”, „The Uneggspected”. Mi több, az itallapon is megtalálták a tojás angol megnevezésének a beültetési lehetőségeit: „Eggspected Coffee Variety”, „Eggstraordinary Lemonades”, „EggStracold beer”, „TeabEggs”, „Egg-citing cocktails”.
Az étlapon mindössze nyolc jól kitalált fogás szerepel, az általunk rendelteken kívül kínálnak klasszikus Benedek-tojást, Eggvocado nevű avokádós posírozott tojást, Egg toastot, Camembert-krémet, Caprese-s croissant-t, valamint két személyes felvágottas-túrós hideg tálat, rajta az olaszok szárazon érlelt sertéstarja-különlegességével, a coppa-val, prosciutto crudo-val, milánói szalámival, háromféle túrókrémmel, bazsalikomossal, köménymagossal és paprikással. Mindemellé adnak sült paprikát, olajbogyót és kenyeret is. A helyet három magyar fiatal alapította, értékelnénk, ha magyar étlapot is nyomtatnának. Érthető, hogy nem dolgoznak kétnyelvűvel, ez vendégkiesést okozhat a románság magyarfóbiája miatt, de a magyar vendég magyar étlappal való megtisztelése üzletileg is kifizetődő lehet, meg alapvető jogos elvárás is.
Mi „Bruschetta Benedictet” kértünk, mely a jól elkészített klasszikus tojásételt fedte, jó minőségű, házi jellegű pirított kenyéren, rukkolával, koktélparadicsommal körítve, valamint tapas tálat, amin volt remek zöldhagymás tojáskrém, hasonlóan jól sikerült padlizsánkrém, korrekt hummusz, ízletes túrókrém és paprikával töltött zöld olajbogyó. Ehhez is kiváló házi jellegű székely pityókás kenyeret adtak megpirítva. Borsdarálót is kértem, mert az asztalon csak borslisztszóró volt, a konyháról hozták ki, sajnos vissza is vitték rögtön.
A kiszolgálás udvarias, kedves, szívélyes.
Tízféle bort tartanak, néhány import tétel mellett ezek a Dealu Mare-n működő Metamorfosis nevű pincétől származnak, három az alapsorozatból, három pedig a Coltul Pietrei szelekcióból. Valamennyit kimérik pohárra is. Nem bánnánk, ha a tágan értelmezett Erdély legjobb magyar pincészeteinek, Balla Gézának, a Nachbilnak s a Kárászteleknek a választékából is beválogatnának néhány tételt. Kiváló kávét főznek, a nagyipari multiüdítők mellett prémium kategóriás italokat is megtalálunk a választékban, de készítenek helyben facsart gyümölcsleveket és limonádékat is. Az itallap különlegessége a tojásfehérjével készült hétféle koktél, ami mellett olyan klasszikusokat is kínálnak, mint a Hugo, a Pornstar Martini vagy a Mimosa. Csapon Carlsberg és Holsten búza kapható, palackban további nagyipari multisörök mellett Weihenstephaner és Bucurt tartanak.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a pablo@eggscobar.ro címre