A Budapest étterem egy, az átlagnál igényesebb, Ceausescu-korban épült tömbház-komplexum első emeletén működik. A térkiképezés ügyes, a beltér, ha nem is magyaros, de elegáns, a dekorációs tárgyak között van ódon gramofon, régies sörös korsó, jól sikerült, giccsmentes festmények, zöld növények. Fehér abrosz, igényes étkészlet, saját szalvetta, az étterem nevével, elérhetőségeivel és a Lánchíddal díszítve. Nyáron igényes teraszt működtetnek sok virággal és zöld növénnyel. Magyarul próbálunk beszélni, de a személyzet nem kommunikál azon a nyelven, amit a névválasztás ígér. Egynyelvű, román étlapot kapunk, elboldogulunk vele.

Az étlap rendkívül hosszú, ennyi ételt lehetetlennek tűnik frissen elkészíteni. A konyha a hetvenes-nyolcvanas évek anyaországi vendéglátásának ismert és népszerű fogásait nyújtja a hetvenes-nyolcvanas évek színvonalán. Cigánypecsenye, brassói aprópecsenye, bélszín Kedvessy módra, borjúpaprikás, bőségtálak s még hosszan sorolhatnám. Tartanak különleges alapanyagokat is, őzet, kacsát, bélszínt, libamájat. A magyar konyha népszerű fogásai mellett kínálnak nemzetközi klasszikusokat is, a Stroganoff elkészítési módot például felfedezhetjük a sertés-, marha- és pulykaételeknél egyaránt. Feltűnik az étlapon a román fennhatóság alatt álló magyar területeken szinte elmaradhatatlan pacalleves. A vegetariánus kínálat szélesebb az átlagnál, külön szedték a féltucatnyi lakto-vegetariánus ételt valamint a szinté fél tucatnyi vegán fogást. Egyes vega ételek, például a diós gorgonzolás brokkoli, a galuskával körített gombapaprikás vagy a birsalmás vargányás puliszka izgalmas lehet a húsevőknek is.

Az árak jellemzően barátságosak: a legtöbb főételért 2000 forint alatti lej-összeget kérnek, levesek 800 és 1500, desszertek 800 és 1000 forint között voltak 2020 elején. Egyes esetekben viszont erősen megszaladt az árat rögzítő ceruza, legyen a libamáj bármilyen drága alapanyag, de azért egy egyszemélyes főételt 9500 forintra beárazni enyhe túlzás.

Első fogásként halászlevet kértünk, ami csalódás volt. A sűrű, pépes, sok élvezetet nem nyújtó lében szomorú tengeri haldarabok. Átlag alatti produkció, a séfet el kellene küldeni egy magyar tanulmányútra. A vegyes grilltálon klopfolt, mérsékelten kiszárított húsok voltak, marhabélszín, sertésszűz, pulyka- és csirkemell, ipari sült kolbász és túlsütött hízott libamáj, továbbá meglepően korrekt köretek: jó ízű krumpli és kifogástalan jázminrizs valamint helyben panírozott szezámmagos rántott hagymakarikák. Összességében átlagosnak mondható ez a tál. A desszertfront volt a legerősebb, mind a dióval és zsidócseresznyével díszített Gundel palacsinta, mind a Somlói galuska jónak volt mondható, a csokimártás kellően intenzív ízű, a Somlói szaftos, a palacsinta tölteléke finom. A konyhára adott 3 pont a kriminális halászlé és a tisztes desszertek átlagolásával jött ki.

A kiszolgálás udvarias, gyors.

A borlap harminc tételes, kimért bor nincs, magyarországi bort csak Tokajból válogattak be. Erdély masszívabban képviselteti magát, értékeltük, hogy a magyar tulajdonban levő, Nagybányához viszonylag közel eső krasznabélteki Nachbil pince öt tétellel is szerepel.

 

Értékelés

Összélmény: 3,5 pont

Konyha: 3 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a teszthezfiok@gmail.com címre