Budapest vendéglátásának egyedi színfoltját képezi a Covid-korlátozások idején a taiwani konyha jegyében nyitott 101 bisztró a Széll Kálmán téren. Tavaly két irányban is terjeszkedtek, a nyár végén az addig termelőkonyhaként üzemelő Hegedüs Gyula utcai lokációban, ahol korábban a Laci!Konyha!, majd a Kobuta üzemelt, gyorséttermet nyitottak 101 Tigris néven, a bulinegyedben pedig december közepe óta a Ramenka helyén a 101 Neo várja a vendégeket. A dekorációmentes beltér teljesen fekete, mind a falak, mind a parányi terem közepén húzódó asztal, mind pedig a rönkökből készült, székeket helyettesítő, négyzetalapú, tömör fahasábok. Látványkonyhával dolgoznak, a kíváncsiak az üvegfalon keresztül követhetik ételeik elkészültét. Alapjáraton itt is a 101 Tigrisben bevezetett QR kódos rendszer működik, de a pultos kedvesen jelzi, hogy nála is lehet rendelni. Éltünk a lehetőséggel.

Kínálnak csirkés, marhahúsos és gombás-miso-s tésztalevest, háromféle bao-t, az általunk rendelten kívül tépett kacsásat Hoisin szósszal és uborkával, valamint taiwani rántott csirkéset kimchivel és majonézes tabascoval, továbbá sertéscsászáros, csirkés, valamint tökös-gombás-goji bogyós rizses tányérokat, extraként kimchit, marinált tojást, gőzölt Bok choi-t fokhagymaszósszal s egy desszertet.

Ettünk egy korianderrel és tört mogyoróval társított sertéscsászáros bao-t, mely elképesztően ízletes volt, állagra is pazar, igazi ízszimfónia. Jó volt hozzá az extrák közül rendelt, házilag fermentált, vékonyra szelt, chilis fűszerolajjal vadított karalábé. Megkóstoltuk a tonkababos vaníliamártással kínált, goji bogyóval díszített-ízesített bao-desszertet is, ez sem okozott csalódást.

A kiszolgálás szívélyes, udvarias, segítőkész.

Itallap nincs, a lefotózott QR kódot a számítógép képernyőjéről nem tudtam beolvasni, a világhálón nem lelni nyomát az italválasztéknak, sem a Facebook, sem a Instagram oldalon. Annyi biztos, hogy van kétféle kézműves sörük a Beertailortól, mi azt ittuk.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 5 pont