Sárospatak egyike azon nagymúltú városainknak, melyek története oly szervesen fonódott egybe a magyar történelemmel, hogy még a Ceausescu korabeli magyar iskolák tananyagába is belekerült. A település 1201-ben kapott városi rangot, itt született II. Endre király lánya, Szent Erzsébet, 1531-ben alapították meg a legendás Sárospataki Református Kollégiumot, itt volt Balassi Bálint esküvője Dobó István lányával, Krisztinával, 1708-ban itt tartották az utolsó kuruc országgyűlést, hogy csak néhány mozzanatot említsek a város múltjából. A gasztronómiai kínálatból két egység emelkedik ki, a Collegno és A Boros, történetesen pont az a két hely, ami a Tripadvisor közösségben is a legnépszerűbb. „A Boros” honlapján megnyerő bemutatkozó sorokat olvashatunk: „borok, amik jók. étkek, amik jók. és más. hogy mikor gyere? ha kíváncsi vagy. ha voltál már itt. ha még nem. ha kóstolni szeretnél és meg is vennéd. ha van ötleted. ha nincs. ha erre jársz, nézz be hozzánk! hogy mivel várunk? tokaji borok széles választékával, gyakran cserélődő étlappal. mindig kitalálunk valami újat. Bús Boglárka és Balogh Zoltán). Mint a Facebook-oldaluk tartalmából kiderül, szerveznek kvízesteket s tartottak az étterem verandáján és udvarán karácsonyi ínyencség-vásárt is 2023 decemberében.

Az étlap a magyar gasztronómia népszerű fogásaira épül, némi nemzetközi kitekintés mellett, ritkább alapanyagok is feltűnnek a választékban. 2023 vége felé kínálnak többek között hagyományos borkorcsolyákat, azaz sajttálat és felvágott-kompozíciót, továbbá húslevest, babgulyást, chilis sütőtökkrémlevest, vajas citromos süllő-pofát, harcsát rántva és paprikásként, brassói aprópecsenyét, vörösboros sertés-pofát, kétféle burgert, málnás pisztáciatortát és csokiszuflét.

A velős pirítós kiválónak bizonyult. Gyökérkenyéren, koktélparadicsomos saláta kíséretében, rusztikusan tálalásban érkezett a kellő mennyiségű, jól fűszerezett velőkrém. A füstölt harcsával és helyben gyúrtnak tűnő tésztával kínált halleves tiszai halászlé jellegű volt, ízletes, harmonikus, a harcsából többet is elfogadtunk volna. Megkóstoltuk a „borjúmáj-steaket”, mely steak formát nem mutatott, de friss volt, ízletes, megfelelően hőkezelt, kár, hogy a karamellizáltnak szánt hagymát elsiették, nem lett meggyőző. A krumplipürébe nem került elég vaj, így sem ízre, sem állagra nem adta az elvárható élményt. A somlói galuska szaftos volt, ízletes, a tejszínhab valódi, ami apróságnak tűnik, de nem az a habfixálók és borzalmas növényi áltejszínhabok világában.

A kiszolgálás udvarias., kissé személytelen.

A borlap a Ház sárospataki boraival indul, itt szerepelnek a fröccsök és a borkoktélok is, majd település szerint csoportosított 21 pincészet közel száz bora következik, ezeket hat kivételével másfél decire is kimérik, ami igen ritka, ennyi poharazott bort nem sok helyen láthatunk a Kárpát medencében s különösen nem ennyire jól összeválogatva. Valamennyi bor megvásárolható kedvezőbb áron, az itallapon egymás mellett szerepel a pohár-, a helyben fogyasztott palack- s az elviteles ár. Meglepő, hogy a kézműves sörök külön rovatban, az itallap következő oldalán szerepelnek, s nem az „üveges sörök” címszó alatt, pedig a helyinek számító, Tokajban működő BAZ beer főzde csak üvegbe palackoz.

Értékelés:

Összélmény (borbárként): 5 pont

Borválaszték: 5+ pont

Konyha: 4,25 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Atmoszféra: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@aboros.hu címre