Egyedi hangulatú, eklektikus étterem fél kilométerre a város központjától. A belső teremben hajópadló, hatalmas falfestmények, selyembevonatú fehér székek, fehér abrosz, függönyös térelválasztó. A külsőben bőrbevonatú székek, padlócsempe, mesterségesen „koptatott” falfestés, cirádás görög stílusú belső oszlopok, gerendázat, pohárszék, berámázott képek. A kandallóban tűz ropog. Nyáron hangulatos, árnyékos terasz, nádfonatot mintázó székek és asztalok.
Sokat vállaló konyha, sok különleges alapanyag, sajátos párosítások, hosszú, helyenként kissé modoros ételleírások. Az étlap nagyrészt a magyar konyha közkedvelt fogásaira támaszkodik, azok keretén belül keresi a variációkat. Hadd idézzünk két leírást a 2021-es őszi étlapról ízelítőképpen: „Vargányás tejszínes „gombakincs” püréleves, füstölt-lágy camambert sajttal, medvehagymás gombaropogóssal”, „Kemencés pecsenyekacsa ,,buli” omlósra sült combja, sous-vide melle, rostonsült mája, pezsgős párolt lilakáposztával, akácmézben karamellizált sültalmával, pirosbogyós gyümölcsraguval, röstikével”. A séf Varga Károly, Venesz-díjas mesterszakács, több artisztikai, gyümölcs- és zöldségfaragással foglalkozó könyv szerzője.
Az árak értékarányosak. Előételek 3300 és 3900, levesek 1600 és 1700, főételek 3500 és 6100, desszertek 1500 és 1800 forint között kaphatók. Kedvező árú kétfogásos déli menüt is kínálnak.
Három ízben jártunk itt. Az összélmény mindig pozitív volt, de úgy éreztük, hogy nagyobb hangsúlyt kap a tálalás, az erőltetett komplexitás, mint a technológiai fegyelem, az ízekre és állagokra való odafigyelés. Legutóbb 2021 októberében ettünk náluk. Első fogásként lestyános gímszarvascsorbát rendeltünk. A szépen tálalt levesből épp a csorbák lényege, a savas karakter hiányzott, miután citromot kértünk s beállítottuk a só/sav arányt, élvezettel ettük meg. Főételünk étlap-leírása: ,,Halak randevúja” – grillezett süllő filé, medvehagymás garnélarák, füstölt lazacsteak, tempura tésztában sült halnyárs, mangós chilis chutney-val, remoulade mártással, zöldcitromos párolt „zöldség hínárral” batáta-borsópürével”. Halak élvezhetőek, de az összélmény nem átütő. A pürében kissé túlteng a só. A chutney alapja készterméknek tűnik. A „rögtúrógombóc variáció” tálalása túlcicomázott, túlszínezett. A popcorn sem igazán találja helyét tányéron. Háromféle gombócot kínálnak háromfelé mártással, ezek közül kettőnek az állagát túl tömörnek ítéltük, az is tény viszont, hogy összességében élvezhető desszertet kaptunk.
A kiszolgálás udvarias, lehetne személyesebb is.
Közel félszáz bort kínálnak, főként magyar tételeket, néhány kivétellel mindet kimérik decire is. A pálinkaválaszték korrekt, az import tömények között nem sok izgalmas tételt találunk. Egy alkoholmentes és meggyes sörön kívül Bernard és Erdinger sörük van, előbbit csapolják.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@48etterem.hu címre