Egyedi hangulatú, igényesen berendezett étterem festői környezetben, egy arborétum ölelésében, amit a honlapon találóan „a Balaton édenkertjének” neveznek. Hajópadló, belső gerendázat, hatszögletű, fából készült asztalok, diszkrét fények. Teljességgel érthetetlen, hogy csak az juthat be az étterembe, aki megveszi az aznapi belépőjegyet vagy éves bérlettel rendelkezik, akkor is, ha korábban már vett jegyet s látta az arborétumot. Nyáron szépen berendezett teraszt üzemeltetnek, ahonnan fenséges kilátás nyílik a Balatonra.
Az étlap bizalomgerjesztően szűk, a konyha magyar és nemzetközi ételekre épít. Az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak többek között füstölt kacsamellet édesköménysalátával, angus-tatárt friss zöldekkel és kovászos kenyérrel, marhagulyást, sertésszüzet érlelt sonkával, burgonyapürével, medvehagymával, sült színes répával, Folly krémest fenyőmaggal és sóskaramellás sajttortát.
Az árak jellemzően értékarányosak. Előételek 2900 és 3200, levesek 1500 és 1900, főételek 3200 és 5400, desszertek 1050 és 1350 forint között kaphatók.
A húsleves remek, mély ízű, benne jó tartású zöldség, hús és házinak tűnő cérnatészta. A zsenge zöldborsóleves ízre, állagra megnyerő, ötletes betét a hajdinaropogós. A harcsafilét marinálás előtt kirántják, ez egy vitatható, de létező tradíció, a műfajon belül az általunk kapott variáns meggyőző volt, a hozzá adott kevert saláta izgalmas, vibráló, jó alapanyagokból készült, kellő fantáziával, megfelelően dresszinggel. Kérésre kiváló, a kézműves kovászos pékségek termékeivel vetekedő helyben sült kenyeret kapunk. A roston sült fogas meglepően száraz, nemcsak nekem volt balszerencsém ezzel a fogással, társaságunkból négyen is ugyanazt rendelték, mindenkié száraz volt, egyetlen magyarázat adódik, a többszörös kifagyasztás és visszafagyasztás, akár az üzletben, akár az étterem konyháján. Ugyan ez a probléma merült fel a mind a rántott, mind a roston sült csirkemell esetében. A hal mellé adott zöldspárgás árparizottó jól sikerült, ízletes, kellően krémes, a spárgának tartása van, a csirkemell-steak körete, a sült zöldség élvezhető, nem kiugró. A desszertfront kifejezetten erős, bár a somlóit galuskát leszámítva nem tányérdesszerteket, hanem cukrászdai süteményeket, főként tortákat kínálnak. A pisztáciás mangótorta remek, íz- és állagjátékok jellemzik, az összhatás meggyőző. A Rákóczi túróst tarte formában tálalják, az átirat kiváló, látványos és ízletes. Meggyőző volt paleo étcsokoládé torta is, amit házi főzésű málnalekvárral, áfonyaszemekkel s egy szem málnával fedtek be.
A kiszolgálás udvarias, kissé személytelen.
Az itallap erénye a kommersz italok teljes hiánya. Kérhetünk helyben készült szörpöket, hétféle Folly bort palackra vagy decire, kávékat, teákat, forró csokoládét, forró karamellt és forralt bort.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,25 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a asztalfoglalas@folly.hu címre