Kovács Csárda

  • 2 896

Az 1998-ban nyitott Kovács csárda híre rég átlepte a határokat, olvasni is lehetett róla a szaksajtóban. Nemcsak a helyiektől hallani, hanem rövid kutakodás után a világhálóról is megtudhatjuk, hogy a tulajdonos Sipőcz Árpád, többszörös halászléfőző bajnok, aki a hely megnyitásában (is) segítségére levő sógora tiszteletére nevezte a korábban Ilonka névre hallgató műintézményt Kovács csárdának. A csárda külső megjelenésre a megnyitás korszakát idézi ma is, a külső terasztól jobbra a kilencvenes éveket idéző kinagyított ételfotók. A faburkolatú, fedett terasz falán preparált halfejek és halfaragványok, a belső termekben megannyi oklevél és trófea.

A konyha a magyar gasztronómiai hagyományokra alapoz, de kínálnak délszláv „sláger-fogásokat” is. Az étlap gerincét a halételek képezik, ez előételrovatban csak felvágottak és sajtok szerepelnek. Kínálnak pontyot, harcsát, süllőt, csukát sütve vagy rántva, tintahalat roston és töltve, halpaprikásnak mondott halászlevet, harcsa- és csukapörköltet, néhány egyszerűbb húsételt, így roston sült pljeszkavicát, csevapot, karajt, rablóhúst, cigánypecsenyét, rántott csirkét, -sajtot, -töltött baranyai szeletet, palacsintákat, fagylaltot s további néhány desszertet, melyekről a felszolgáló ad tájékoztatást.

Az árak értékarányosak, az adagok hatalmasak. A halászlevek átszámolva 2500 és 3000, sült halak körettel együtt 2500 és 4000, húsételek körettel együtt 1600 és 3700, desszertek 700 és 1500 forint között kaphatóak.

A halászlét már nem főzik nyílt tűzön, mint erre szokásos, s ahogy korábban itt is készítették, hanem gázlángon, viszont továbbra is minden adagot külön készítenek és a maga bográcsában szolgálnak fel. A lé ízletes, sűrű, de nem adja azt az emulziós élményt, amit a rokon technológiával készített bezdáni és érsekcsanádi. A felhasznált paprikamennyiség túlzottnak tűnik. A pontytepertő ízletes, komoly adag, nagy mennyiségű házias sült burgonyával tálalják. A Horváth Ilonka néni által sütött Dobos-torta több, mint kétszer annyi réteget számlál, mint amennyi az eredeti receptben szerepel, vékonyabbak is a rétegek, itt így vált népszerűvé a hagyományos desszertek kedvelőinek körében. Annyi biztos, hogy több munka van vele.

A kiszolgálás udvarias, szolgálatkész, kicsivel több szívélyesség elférne.

Tartanak tizenkét helyi bort palackban, négyet kimérve, a horvát multisörök mellett a függetlenségét még őrző eszéki sörgyár sörét is. A kommersz töményeken kívül vannak helyi gyümölcspárlataik is.

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.
https://www.facebook.com/KovacCarda/

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a informatikusom@gmail.com címre