Széll Tamás, az Onyx étterem korábbi sous chef-je a miután megnyerte Bocuse D’Or szakácsverseny európai döntőjét 2016-ban Budapesten, feleségével, Szulló Szabinával, ugyanazon étterem konyhafőnökével önálló útra lépett, megnyitották előbb a Stand25 nevű bisztrót a Hold utcai vásárcsarnokban, mellyel a következő évben már BibGourmand minősítést nyertek (a kiemelkedően jó ár/érték arányú helyek jelzése a Michelin-kalauzban), amit azóta is védenek. Egy évvel később Stand néven fehér abroszos, elegáns ínyenc éttermük is megnyitotta kapuit. Utóbbi a nyitást követő évben, 2018-ban megkapta a Michelin-csillagot. Az étterem megtervezői mindenre odafigyeltek, a beltér hivalkodásmentes eleganciájára, a pohár- és étkészletre, a megfelelő háttérzenére, a tökéletes megvilágításra. A foglalási rendszer szigorúbb, mint más, azonos kategóriájú magyar éttermekben, így ezt a részt érdemes a jól szerkesztett, informatív honlapon áttanulmányozni.

Az étlap megannyi kulináris izgalmat kínál, az ételmegnevezések szerények, mai trendnek megfelelően felsorolásszerűen utalnak a főbb alkotóelemekre, a megvalósítás lenyűgöző.  Mind ebédre, mind vacsorára négy vagy hat fogásos menüt kínálnak.  Délben három előétel, három leves, három főétel és két desszert közül válogathatjuk össze ebédünket. Lássunk 2021 augusztusában egy példát: „marinált paradicsom, padlizsán, érlelt kecskesajt”, „sellyei fürjjel töltött derelye, gomba velouté, lágy fürjtojás”, „őz, erdei som, újburgonya, barbecue jus”, „szamóca, kamilla, bodza”. A négy illetve hatfogásos menü választása vacsoraidőben is lehetséges, a menü nagyrészt azonos az ebédmenüvel, de van csak vacsora adott fogás is, ezidőtájt a „faszénen grillezett zsenge kukorica, sült paprika jus”. A Chefmenü csak vacsoraidőben érhető el. Ha ezt kéri valaki, az egész társaság ezt kell kérje. E menüsor fogásai átfedésben vannak a 4 illetve 6 fogásos ételsorok választékával.

Az árak a helyhez mértek. Ebédidőben a négyfogásos menü 16.500, a hatfogásos 21.500 forintba kerül, amire egyes ételek esetében még felár adódik, az imént említett őz esetében például további 3000 forint. Vacsorára négy fogás 24.500, hat fogás 29.500, 8 fogás illetve a Chef menü 34500 forintba kerül. 15% szervízdíjat számolnak fel.

Ottjártunk idején, a vírusjárvány előtt volt még három fogásos ebédajánlat is,  mi azzal éltünk, társammal beválogattuk a klasszikus magyar konyha ikonikus fogásait, a gulyást és a halászlevet is. Főételként a „pisztráng, sült káposzta, csicsóka-jus” elnevezésű fogásra esett a választásunk, azon kívül beregi csirkét kértünk salátával és burgonyapürével. A két desszert az „alma, mandula, citromverbéna”, valamint a „szilva, kefír, fügefalevélfagylalt” nevet viselte.  Minden egyes (t)étel a legapróbb részletekig kidolgozott volt, ízre, állagra s nem utolsósorban látványra egyaránt mesés élményt nyújtott. Megrendelt ételeinkhez a ház ajándékaképpen nem egy séfüdvözlet érkezett csupán, hanem egy egész kulináris tűzijáték: helyben sült kenyér, vajkrém, körözött, mangalicasonka, mangalicaszalonna, sós aprósütemény, sajtos-tejfeles lángosfalat, paradicsomleves kis pohárkában, fagylalt, majd öt miniatűr klasszikus magyar desszert a Gerbeaud-tól az almás pitén át a Rákóczi túrósig. Fergeteges, életre szóló élmény volt a Standban elköltött ebéd, mely számunkra a progresszív magyar konyha kvintesszenciáját adta.

A felszolgálás kifogástalan, pincérünk úgy volt kommunikatív, hogy véletlenül sem tűnt tolakodónak, közvetlenkedőnek, érezte a vendég pulzusát, öröm volt vele szót váltani.

A borlap párját ritkító, a természethű borok kapnak benne hangsúlyt. A magyar borászat legjobbjai mellett számos nemzetközi klasszis nedűi is megtalálhatók a választékban, nemcsak francia és olasz, de német és spanyol csúcsborok is. Elképesztő a habzó választék. A magyar borászfejedelemnek, Szepsy Istvánnak csak a hat puttonyos aszúi közül hat évjárat is kapható, az Eszencia mellett. Tartanak kézműves söröket a magyar élvonalból és számos kiemelkedő, különleges töményitalt több műfajban is a whiskyktől a rumokig.

Értékelés

Összélmény: 5+

Konyha: 5+

Atmoszféra: 5

Kiszolgálás: 5+

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@standrestaurant.hu címre