Nagykanizsa nevét 1245-ben említi a legkorábbi írásos emlékünk, „ăterra Knysa” formában. E nevet választotta az ambíciózus csapat, mely esetenként újragondolt, igényes, virtuóz tálalású bisztróételekkel igyekszik meghódítani a régió étterembe járó közönségét. „Küldetésünk, hogy a város egyik ikonikus bisztrója, bárja, szórakozóhelye legyünk, pezsgést adva a nagykanizsai hétköznapoknak. Izgalmas építészettel, kimagasló konyhatechnológiai háttérrel szeretnénk elérni, hogy üzleti vacsoránál, laza ebédnél, kávénál a Knysa valódi élménnyel szolgáljon minden vendég számára.”- olvashatjuk a honlapon. A bisztró a város központjában nyitotta meg kapuit. A beltér korszerű, trendi, a terasz igényes. Az asztalon só- és borsdaráló, a házi készítésű fűszeres olaj (rozmaringos és chilis) alapja pomace minőségű, jó minőségű extra szűzzel jobb eredményt lehetne elérni.
A konyha mediterrán bisztró ételeket kínál elsősorban, némi kreativitást is megcsillantva. Szerepel a választékban az olasz előételek, pizzák, pasta-k mellett több ígéretes steak, amit az étlap szerint spanyol faszenes grill kemencében sütnek. A kacsamellet rebarbarás málnaraguval, a vákuum alatt készült sertésszűzet mandulás habbal és grillezett spárgával, a csirkemellből készült „saltimbocca-t” fehérboros cukkiniraguval, bébispenóttal és koktélparadicsommal körítik.
Az árak értékarányosak, túlzásoktól mentesek. Előételek 1890 és 3590, levesek 1290 és 1890, pastak 2190 és 3490, steakek 4490 és 9990, más főételek 2790 és 5990, desszertek 1390 és 1690 forint között kaphatók.
A fogadó falat dizájnos befőttes üvegbe rejtett mini-caprese, azaz dresszingelt mozzarella-golyók, koktélparadicsommal. Az ételek minősége főszabály szerint átlag feletti, egyes esetekben katarzis-közeli, de akad mellélövés is. A két végpont egyike a kiváló tatár, mely kreatív, szépen tálalt, helyben sült olívás pizzakenyeret adnak hozzá, a műfaj egyik csúcsa, a másik a fritto misto. Azt még csak elnézzük, hogy gyengécske apróhallal gazdagították a rák-tintahal-kagyló egyveleget, azt kevésbé, hogy ha nem is teljesen élvezhetetlenre, de bizony túlsütötték őket. A fokhagymás chiliszószos garnéla friss volt, kár, hogy a mártáshoz édes-csípős készterméket használtak. A Cézár salátához kiváló ötlet a posírozott tojás, ami közelebb viszi a fogást az eredeti recepthez, mint ahogy az is, hogy római salátát használnak hozzá. A tojás sajnos túlkészült, a sárgája elvesztette a cseppfolyós állagát. A faszénparázson sült csirke finom, összességében a produkció átlag feletti. Korrekt volt a bouillabaisse (marseille-i halleves), valamint a kagylós-rákos-paradicsomos penne. Remek pizzát sütnek, egyfajta átmenetképpen a nápolyi és a trattoria stílus között. Desszertre csak egyikünk vállalkozott, az „áfonya – fehércsokoládé – mandula” elnevezésű, számos elemből álló, íz- és állagjátékokban gazdag kompozíció kiváló zárásnak bizonyult.
A kiszolgálás udvarias, igyekvő, de még jócskán javítható, leginkább az odafigyelés tekintetében. Sauvignon Blanc – Sárgamuskotály házasítást kértem, Chardonnay-t kaptam, majd miután szóltam, a felszolgáló azt bizonygatta, hogy márpedig Chardonnay volt a rendelés. A hét fős társaságnak hat séfüdvözletet hoztak ki, pár percig vártunk, észreveszik-e a bakit, de nem, szólni kellett a pótlás érdekében. A társaság ugyanazon tagja, aki kis híján fogadófalat nélkül maradt, kapta meg a főételét több, mint tíz perccel a többiek után, amikor már szinte mindenki befejezte az evést.
Az itallap is igényes, remek a helyi nedűkre alapozó borlap, kínálnak a nagyipariak mellett néhány magyar csúcssört a Monyó, valamint a Fehér Nyúl nevű főzdéktől, továbbá Zimek pálinkákat, s más komolyabb töményitalokat. A széles koktélválasztékból érdemes kiemelni a prémium gin-tonic-okat. Kitűnő limonádékat készítenek.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 3 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@knysa.hu címre