Az étterem a vírus elleni védekezés ideje alatt zárva tart.
„Somló borait a különleges terroir teszi emlékezetessé, a birtoklátogatást a hegy bazaltszikláinak közelsége és Ekler Dezső épületegyüttesének kortárs látványvilága.” – olvashatjuk a Kreinbacher birtok honlapján. Némi világhálós kutakodással kideríthetjük azt is, az egyedi tálalóeszközöket Szabó Ádám Csaba kerámiaművész készítette, aki a birtok sajátos, egyszerre indusztriális és természetközeli imázsát illetve a borokra is jellemző letisztultságot jelenítette meg munkáiban. A formák szabálytalansága minden darabra jellemző, ugyanakkor mindegyik szemgyönyörködtető a maga egyediségében. A beltér megosztó, van, akit lenyűgöz eleganciája és kidolgozottsága, van, aki személytelennek és ridegnek ítéli. Annyi biztos, hogy ugyanaz a magas fokú igényesség jelenik meg benne, mint a birtok pezsgőiben és a felső kategóriás boraiban. A hatalmas, padlótól a plafonig tartó ablakokon át a beltérben ülők is gyönyörködhetnek a csodás kilátásban.
Az étlap évszakonként változik. A séf a több igényes európai étterem konyháján tapasztalatot szerzett Langer Gábor, aki tapasztalatunk szerint szeret játszani a színekkel, állagokkal, színekkel, formákkal, alapanyag-társításokkal. A téli étlapon kínálnak többek között Szent Jakab kagylót malaccsászárral, chilivel és zöld almával, rántott véres hurkát lilakáposztával és szőlővel, vaddisznótarját csicsókával és rösztivel, bélszínt tigrisrákkal, szarvasgombával, meleg almatortát dióval.
Az árak magasak, de a szolgáltatás is osztály feletti. Amikor felálltunk az asztaltól, felmerült bennünk a kérdés, hogy jó befektetés volt-e az ebéd, s ha nem is adtunk rá nemleges választ, szerencsésebb, ha e kérdés fel sem merül egy sokat látott tesztelőben. Előételek ára 3600 és 4500, húsos/halas főételeké 5600 és 9500 forint között mozog. A vegetariánus előétel 2800, a zeller rizottó 3900 forint. A levesek egységesen 2400, a desszertek 2000 forintba kerülnek.
A „Polip, fokhagyma, koktélparadicsom” elnevezésű előétel szemre, ízre állagra egyaránt pazar, félbe vágott, hámozott, marinált többszínű paradicsom kíséri a jó ízű, jó tartású, salsa verdevel kísért polipot. A kókuszos csirkeleves is kiváló, nem túlsűrített, kellően koncentrált, távol keleti ihletésű darabja a műfajnak. A „tanyasi csirkemell, lencsesaláta, shitake, tojás” remek kompozíció, a hús tökéletes, harmonikusak a köretelemek, látványos a tálalás. A könnyed uborkatextúrákkal és burgonyapürével kísért rántott borjút kadaifszerű pirított, hajszálvékony tésztával szórták meg. A „túrógombóc, bodza” nevű desszert korrekt, könnyed, lényegében „csavar nélküli”, a bodzagyümölcs mellett megjelenik a szeder is a tányéron. „Mákos guba áfonya, ibolya” egyenesen katartikus, a vulkán-szerű gubában selymes mártás, mellette kifogástalan, ibolyás áfonyafagylalt.
A kiszolgálás kifogástalan. Szakszerű, udvarias, kedves.
A borlap a saját pincészet borain kívül burgundi és Champagne-i tételeket kínál, ami indokolt és bölcs választás egy terroir-centrikus borvidéken, ahol a talaj adja a borok karakterét. Két szintén terroir-orientált borvidék borait kóstolhatjuk, akár az összehasonlítás végett is. A Kreinbacher tételek zömét kimérik decire is. Tartanak kiemelkedő töményitalokat is.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a birtok@kreinbacher.hu címre