A Sauska név kompromisszum nélküli minőséget jelentett a borszakmában már a villányi pincészet éttermének megnyitása előtt is. Mint a vállalkozás honlapján olvashatjuk, minőség tekintetében „nem engednek a 48-ból” az éttermi szolgáltatás esetében sem. Kreatív séfnek sikerült megnyerni az Alabárdos étteremben nevet szerzett Bicsár Attilát, aki a nyitástól mindmáig jegyzi a helyet, őt Forgó Endre séf segíti a munkájában. A pincészet és így az étterem is kívül esik a településen, de érdemes rászánni időt a központtól számított kb. 20 perces sétára, hogy senki ne maradjon ki a borok élvezetéből sem. A beltér egyszerre elegáns és otthonos, modern és meghitt, az igényes kiképezésű teraszról a kilátás lélegzetelállító.

Az étlap összefogott, struktúrája a fővárosi csúcséttermek ebédmenüit idézik: 2, 3 vagy 4 fogás válogatható össze, fix összegért, egyes ételek esetében felárral. A fogások jelentős része a magyar konyha ízharmóniáira épül. Újszerű tálalással, prémium alapanyagokból, magas szintű konyhatechnológiai tudással készítik el itt kedvenceinket. Ezek mellett nemzetközinek mondható ételeket is kínálnak. A 2020. novemberi kényszerbezárás előtti étlapon szerepelt többek között grillezett tintahalsaláta görögdinnye gazpachoval, marinált lilahagymával és korianderrel, burgonyakrémleves stifolder-morzsával, kovászos uborkával és tárkonnyal, tengeri süllőfilé, tökfőzelékkel, kaporral és bébispenóttal, serpenyőben sült kacsamell vargányakrémmel, sóban sült zellerrel és szilvával, továbbá csokoládés créme brullée erdei gyümölcsökkel és pirított mogyoróval.

Az árak értékarányosak. Két fogás 6950, három fogás 8950, négy fogás 9950 forintba kerül alapesetben. Ehhez hozzájön a különleges alapanyagokból készült ételek (pl kacsamáj vagy ausztrál rib eye steak) esetében további 900 és 3900 forint közötti összeg.

Üdvözlőfalatként kiváló, ropogós héjú, puha barna zsemlét kaptunk ízletes zöldfűszeres túrókrémmel. Előételként kacsamájat választottam, amit marinált zöld almával, karalábéfátyollal és fonott kaláccsal tálaltak. Ízre-állagra egyaránt kiválónak bizonyult, jó volt a harmónia az egyes elemek között. Ezt követte a serpenyőben sült belül szaftos, kívül kellemesen pörzses tanyasi csirke, amit supfnudlival, spenóttal és intenzív ízű pecsenyemártással körítettek. A zárást egy remek mákos guba-átirat jelentette.

A kiszolgálás kifogástalan: pincérünk kommunikatív, felkészült, kedves, udvarias.

A borlap a pincészet villányi illetve tokaji borait kínálja, összesen félszáznál is több tételt, köztük magas minőségű pezsgőket is. Az évjáratos borokat és magnum pezsgőket leszámítva minden tételt poharaznak. Tartanak néhány két kiemelkedő whiskyt és borpárlatot, továbbá kétféle saját törkölypálinkát.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a sauska48@sauska.hu címre