Még a 2020 őszi kényszerű zárva tartást ideje alatt is nyitva tartanak, elvitelre. Házhoz is szállítanak, péntektől vasárnapig 12.00 és 17.00 óra között.
A Sáfránkert étterem kiemelkedő, a fine dining irányában kacsingató hely Paloznakon. A beltér és a terasz csodás, vendégmarasztaló, az ipari dizájn, a rusztikus elemek és a tipikus bisztró-atmoszféra megnyerő eleggyé állnak össze. A Facebook oldalukon találó önmeghatározást olvashatunk. Eszerint a hely ”a Homola Pincészet képzeletbeli kibővítése, nem csak Homola borokkal. A Sáfránkert olyan, mint Paloznak: kicsit különc, fenn a hegyen, de nem messze a Balatontól, jól átgondolt, rövid étlappal, szezonális fogásokkal, balatoni borokkal, máshol nem kóstolható Homola tételekkel.” Az asztalon esztétikus, üvegből készült parányi mécsestartó, só- és borsdaráló.
A hivatalos honlap kiszámítható, magas színvonalú kínálatot, friss, minőségi alapanyagokat ígér, otthonos hangulattal, grill hangsúllyal. Megadják a „vidéki konyha” remek, tömör, saját értelmezését „körültekintően válogatott alapanyagok, hagyományos ízek, 21. századi konyhatechnológiák, tálalási mód és ízvilág”. A séf 2021 januárjában Lukács Viktor. A jól megkomponált étlapon 2021 októberében szerepelt négy előétel illetve saláta, három leves, nyolc főétel, két desszert. Kínáltak többek között vadmalaclevest petrezselyemhabbal, kacsahúslevest kacsamájgombóccal, fogasfilét fogashurkával, sertésoldalast és szűzet, báránycsülköt és marhafartövet. A köretek és a főételek külön rovatban szerepelnek.
Az árak nem alacsonyak, egyes esetekben az értékarányosság határán egyensúlyoznak. A két előétel 2890 és 2990, a levesek 1490 és 2290 forintba kerültek, a főételek ára köret nélkül 1990 és 5990 a köreteké 690 és 990 forint között mozgott. Desszertekre egységesen 1590 forintot kértek.
A legígéretesebb fogás számunkra a különféle májakra épülő előétel-kompozíció volt, név szerint: „Libamáj terrine, kacsamájpaté, nyúlmájbonbon, harcsamáj, fokhagyma, rozmaringhomok, friss gyümölcsök”. Összességben izgalmas, élvezetes, fantáziadús tányér volt ez, többet vártunk, s nem elsősorban mennyiségben. Ízre, állagra nem volt minden elem tökéletes, lehetne rajta még dolgozni. Szederrel és ribizlivel tálalták. Másik előételünk a „Tokhal teriyaki, tokhaltepertő, ánizskapor, levendulás lilahagyma” névre hallgatott. Szépen tálalt, ötletes, kreatív fogás volt ez is, az előbbinél jobban kivitelezve. A hal kifogástalan, frissességre, ízre, állagra egyaránt, harmonikusak a köretelemek. Az étlapon külön tétel a kenyér, kétféle, jó minőségű, helyben sült bagettet kapunk. A desszertfront itt is eléggé el van nagyolva. Bár vannak üdítő kivételek, de általános jelenség a Kárpát medencében, hogy a séfek többsége nem uralja igazán a desszert témát s nem is nagyon törekszik e téren izgalmas fogásokat nyújtani. Itt csokis palacsintát adnak gyümölcsökkel, valamint varga bélest házi baracklekvárral és barackkal. Utóbbit kértük, tisztességes, visszafogott adag házias vargabélest kaptunk, ami semmi extra élményt nem nyújtott, árát eltúlzottnak éreztük.
A kiszolgálás inkább udvarias és felkészült, mint kedves és szívélyes.
Az itallap figyelemre méltó. A Homola pincészet teljes spektruma kóstolható itt, ami a brut pezsgővel együtt nem kevesebb, mint 20 bort jelent. Emellett a Homonna pince boraiból kínálnak négy tételt, továbbá három csúcsminőségű magyar pezsgőt. A borokat és pezsgőket három kivétellel decire is kimérik. Az öt sör közül négy nagyipari, egy kézműves. A pálinkaválaszték igényes.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a safrankert.vendeglo@gmail.com címre