A Tarányi Présház a legszebb panorámával rendelkező balatoni éttermek egyike. Fölötte a Szentgyörgyhegy bazaltsziklái magaslanak, mellette a Tóti-Lengyel család által építtetett és a Boldogságos Szűz tiszteletére 1760-ban felszentelt Lengyel kápolna, teraszáról ellátni a tó tükréig. Az asztalon fonott kosárban zöld növény, só- és borsdaráló. A szódát régies csatos üvegben szolgálják fel. Az étterem honlapján irodalmi magasságokban szárnyaló mondatokat olvashatunk az épület történetéről: „240 év nagy idő. Éppen ennyi esztendeje áll a Szent György-hegy bazaltfundamentumán e ház – a Tóti-Lengyel, majd a Tarányi család egykori büszkesége -, amely látta még Mária Terézia uralkodásának utolsó napjait, döbbenten szemlélte II. József ámokfutását, látni vélte Sobrit, rajongott Csokonai, Berzsenyi és Arany költészetéért, lélekben együtt lobogott Petőfivel és a márciusi ifjakkal, megrendült Világosnál, majd a haza érdekében maga is kiegyezett, meghatódva csodálta a világszép Sissi – magyar királynévá – koronázását, és persze kissé féltékeny volt Füredre, amiért Jókai idős korára ott talált menedéket… A szörnyű XX. századról azonban sohasem beszélt. Jó oka volt rá.
Az ezredforduló táján kis híján öröklétre szenderült, majd hosszú évek embert, s présházat próbáló erőfeszítései után – életének 240. évében, 2020 nyarára – újjászületett. (…)

Az étlap bizalomgerjesztően rövid, a pizzák mellett két levest, egy előételt, hét főételt és két desszertet tartanak. A Tarányi présház az egyik legnépszerűbb modellt követi, egyszerre kínál hagyományos magyar fogásokat némi csavarral, és mediterrán, azon belül főként olasz ételeket. 2022 szeptemberében tartanak többek között szarvaspörköltet dödöllével, rántott harcsát, mangalicaszüzet zöldfűszeres bundában burgonyapürével és kovászolt zöldbabbal, parajos rizottót tapolcai pisztrángfilével. Az minőségi étkezésről, melyet egyfajta szertartásként határoznak meg emlékezetes sorokat olvashatunk a honlapon. Ennek „előfeltétele a nemes, jó minőségű alapanyag, amelyből a hozzáértő, avatott kéz szeretettel, odafigyeléssel, „lélekből” alkotja meg a tányérra és a pohárba valót. Ám valódi gasztronómiai élmény nem létezhet a szeretteinkkel együtt eltöltött, megszentelt idő nélkül...”

A padlizsánkrém, halkrém és az „antipasti” cím kínált olívaolajos pirított zöldség-egyveleg korrektnek, élvezetesnek bizonyult. A tojásos lecsó egyike volt legjobbaknak, amit a műfajban kóstoltunk, íze intenzív, állaga megnyerő, kétfülű öntöttvas serpenyőben tálalják, marinált zöldséggel, petrezselyemmel és zöldborsóhajtással díszítve. A császármorzsa élvezhető, bár inkább kötelességszerűnek mondanám, mint átütőnek, kifejezetten jól sikerült viszont a túrógombóc, mind ízre, mind „tartásra” meg voltunk vele elégedve.

A kiszolgálás udvarias, megfelelő tempójú, lehetne ugyanakkor rugalmasabb is.

A borlapon kizárólag helyi nedűk szerepelnek a legjobb szentgyörgyhegyi pincészeteknek mintegy tizenöt borát kínálják, pohárra is kimérve. Aki netán sört inna a szőlőhegyen az a csapolt Pécsi Szalon mellett a nagytarcsai Beertailor sörei közül válogathat. A badacsonyi Reneszánsz pálinkaház szortimentjéből tartanak négyfélét.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@taranyi.hu címre