A Tamás bisztró eséllyel pályázhat a Kolozsvár környéki magyar települések legjobb étterme címre. A beltér gonddal és szeretettel berendezett, a falakat népi motívumok és kerámiák, továbbá archív fotók díszítik, de helyet kapott a dekorációban egy berámázott pengőgyűjtemény is, mely egyszerre fokozza a magyar vendég otthonosságérzését és irredenta nosztalgiáját. Az asztalon élő növény, az egyszerűbb minőségű ecet és extra szűz olívaolaj mellett só-, illetve borslisztszóró, de kérésre adnak borsdarálót vegyes borssal töltve. illetve Himalája só-darálót is.

A vélhetően tudatosan visszafogott választékot nyújtó étlap gerincét a magyar konyha népszerű fogásai képezik a babgulyástól a csirkepaprikásig, kiegészítve néhány román csorbalevessel és olyan, nemzetközinek mondható étellel, mint a rántott camembert, vagy az angolos növendék-bélszín. Az egyszerűbb, megszokott rostonsült és rántott ételek mellett kínálnak ruca-sültet és áfonyás vadspecialitást is. Az előétel rovatban csak hagyományos hidegtál szerepel, ezt lehetne kicsit bővíteni.

Az árak értékarányosak. Előétel és levesek 1600 és 2200, főételek köret nélkül 2300 és 5500, köretek 600 és 900, desszertek 1200 és 1800 forint között kaphatók.

Indításnak pacallevest kértem, az épp megfelelő, nem eltúlzott mennyiségű, ízletes levesben tisztes részarányt képviselt puha, de nem túlfőtt pacal, s lé is meg volt tejfelezve ahogy kell, nem bízták ezt a vendégre, mint oly sok helyen. Kár, hogy a mellé adott gyári kenyér gyengécske minőségű volt, kérdésemre a felszolgáló elmondta, hogy mióta a malom bezárt, probléma a jó kenyér helyi beszerzése. Az étlapon szerepelt a „tordaszentlászlói gulyáspörkölt” is, megtudtam, hogy a tulajdonos édesanyjának a receptje szerint főzik. A fogásra illett a név, a pörköltnél alig hígabb levű egytálételt kaptam, az alföldi pincepörkölt és a székely húsos pityókatokány rokonát. A megfelelő sűrűségű, jól fűszerezett, kellően koncentrált ízű lében puha, de tartással bíró marhahús- és krumplikockák, továbbá jó állagú galuska talált otthonra. Soha rosszabbat! Kértem mellé hagyma-csalamádét is, helyben készült, házias, élvezhető ecetes savanyúságot kaptam. Rendeltem még egy „natúr pisztráng-filét” is hagymás burgonyával, a hal friss volt, kellően szaftos, ugyanakkor megfelelően pörzsesnek is bizonyult, sózását megfelelőnek találtam. Citromcikkel és kapribogyóval tálalják. Az almatorta házias, élvezhető lett volna az átlagos késztermék fagylalt nélkül is. Remek, házi készítésű csipkebogyólekvárral húzták át. (Teszt időpontja: 2022. július 4.)

A kiszolgálás kedves, szívélyes, motivált.

Pohárra egyszerűbb minőségű, többnyire nagypincészetektől származó borokat kínálnak, de palackban tartanak néhány kiváló nedűt, többek között Balla Géza Sziklabor sorozatából. A nagyipari sörök mellett a Tiltott Csíkit is választékba vették, a töményitalok között a helyi pálinkák jelentenek izgalmat.

Értékelés

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@tamasbistro.ro címre