A Szőlőhegy bisztró a Laposa-portfólió tagjaként Szeremley Huba Szent Orbán éttermének helyén nyitott meg a járvány előtt. A beltér a paraszti világ szakrális-puritán hangulatából merít. A plafonon belső gerendázat, a fehérre festett falakon berámázott képek, az ablakok boltívesek, egyikük templomokat idéző ólomüvegből készült. Az asztalon élő virág. A kerthelységet a százéves lugas alatt rendezték be, a festői panoráma szépségét lehetetlen szavakba foglalni.

Az étlap átgondolt, bizalomgerjesztően szűk, a választék gerincét hagyományos magyar ételek adják, de itt-ott felsejlik némi nemzetközi motívum is. Az általunk kóstolt ételeken kívül kínáltak 2022 októberében sajtos és felvágottas hidegtálat, erőlevest tojással vagy cérnametélttel, marhagulyást, lazacfilét, sertéscsülköt, háromféle fogást csirkemellből, marhapörköltet és bécsi szeletet.

2022 júliusában vegyes előételtálat rendeltünk, rajta padlizsánkrémmel, tejfeles paprikakrémmel és házi kacsazsírral, fogasfilét vajmártással, barnavajas burgonyapürével, valamint somlói galuskát. Szépen tálalt, jól elkészített ételeket tettek elénk. Októberi látogatásunk alkalmával asztaltársaságunkat a séf kitüntette néhány különleges ajándékfalatkával. Kaptunk konfitált fokhagymát pecsenyemártással, mustármag-„kaviárral”, sáfrányos-szeklicés tejfellel és helyben sült kovászos gyökérkenyérrel, majd fokhagymás tejfeles mini-lángost füstölt majonézzel és burgonyaszirommal, amit egy fantáziadús, karamellizált tormával társított sütőtökvariáció követett. Valóságos gasztronómiai tűzijáték az „amuse bouche” műfajában. Főételünk pirított szarvaskolbászos ordás sztrapacskával körített konfitált tarja volt, amire hagymalekvár és rizschips került. Komoly adag, pazar látvány, harmonikus, tömény ízek, szigorúan hardcore húsevőknek. Predesszertként a magasgasztronómiában előszeretettel használt paradicsomvizet kaptunk petrezselyemolajjal üdítve, ami meglepő, de jól működő ötletnek bizonyult. A fejedelmi vacsorát epergéllel, eper-chips-szel és visszafogottan édesített joghurttal kínált könnyed túrógombóc zárta.

A kiszolgálás kifogástalan: kedves, szívélyes, udvarias és felkészült. Megismerkedtünk Bebes Bence séffel is, akiben kőkeményen elkötelezett, minőségközpontú, nyitott és kommunikatív szakembert ismertünk meg. Még a konyhatechnológiával kapcsolatos kérdéseinkre is a legnagyobb precizitással válaszolt. Szóba került, hogy Szánti József várvölgyi sajtkészítő szállítja az ordát, tejfelt és joghurtot a lokalitás jegyében. A fogások mellé a borok világában autodidaktaként elmélyült felszolgálónk, Szabó Zoltán ajánlott badacsonyi nedűket a sommelier-ék magabiztosságával. Élmény volt elbeszélgetni vele az ételek és borok harmóniájáról.

Mintegy húsz bort kínálnak, ezeket kivétel nélkül a Laposa, valamint a Szeremley Pince palackozta, valamennyit kimérik decire is. A tapolcai Stari főzde pils sörét csapolják. A töményitalok között is akadnak minőségi tételek.

Értékelés:

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a szolohegy@szolohegybisztro.hu címre