A természethű bio-borok egyik úttörője Szászi Endre, akinek ásványos, komplex, strukturált borait több, mint másfél évtizede övezi a borrajongók szeretete és respektusa. A kiváló borász 2015-ben éttermet nyitott, melynek színvonala az azóta eltelt idő alatt jelentősen emelkedett. A Szászi pincészet étterme méltán viselheti a „viridárium” (díszkert) nevet, itt nemcsak a táj szépsége, hanem az étteremnek otthon adó épület jó ízléssel kialakított, ápolt, szemgyönyörködtető szűkebb környezete is lenyűgözi a látogatót, mint ahogy egyébként az étterem beltere is. Minden apró részlet a helyén van a bejáratnál elhelyezett kosaras préstől az asztalokat díszítő mezei virágokon át a halk, helyhez illő háttérzenéig.

A külcsín mellett a belbecsre sem lehet panasz. Séfnek megnyerték Régeni Jánost, akit az ínyencek a vászolyi Zománc bisztrócskából ismerhetnek. Az étlap struktúrája a fine dining éttermek egy részének modelljét követi az ár a fogások számához kötődik, a vendég maga válogatja össze, hogy az adott összegért mit szeretne kóstolni. Két fogás 9000, három 12.500, négy 14.800 forintba kerül. A rendszeresen változó „állandó” kínálatot – három előétel, két leves, öt főétel, két desszert – napi ajánlat egészíti ki. 2022 szeptemberében kínálnak többek között pontytöpörtyűt savanyított szőlővel, vargányával és majonézzel, mézes szőlőlevest tapolcai pisztránggal és kecskesajt-bonbonnal, malackarajt erdei gombás papardelle-vel, felezett kacsát őszi zöldség- és gyümölcsraguval, kacsa jus-vel.

Fogadófalatként nagy szemű, magozott, zöld olajbogyót kaptunk. A megrendelt négy fogás közé két előételt illesztettünk be, ezek „Hal-mousse, füstölt pisztráng, gyömbéres saláta, és hűvös mártás”, valamint a „Sült füge, lomo, kecskesajt” elnevezésre hallgattak. (A lomo a spanyol felvágott-kultúrából származó szárított, fűszeres sertéskaraj.) Tányérjaink szépen tálaltak, harmonikusak és vibrálóak voltak. Rendelésre csúcsminőségű kovászos kenyeret kaptunk mindemellé. Nem okozott csalódást a roston sült fogasfilé sem, melyet sült paprikás karottasalátával, vajas újburgonyával és bébi spenóttal körítettek. A ribizlivel, ehető virággal, áfonyaszeletkékkel és kissé elnagyolt ribizlizselével ékített panna cotta korrekt volt, élvezhető, de a korábbi fogások „aha élményét” már nem adta. (Teszt időpontja: 2022. július 29.)

A kiszolgálás tanítható, pincéreink figyelmesek, segítőkészek, udvariasak, felkészültek, akárcsak az üzletvezető, akivel élmény volt néhány mondatot váltani. 14%-os felszolgálási díjat adnak hozzá a számlához.

A birtok pohárra is kimért veretes borai mellett zirci apátsági söröket és saját borpárlatot kínálnak. Akinek tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, az ihat saját készítésű, valamint a Tamás pince által jegyzett házi szörpöket, Szászi szőlőlevet vagy Balatonikot.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a szaszibirtok@gmail.com címre