A Nyitra központjától 16 kilométerre fekvő Báb Kis- és Nagybáb egyesülésével 1955-ben jött létre. Nagybáb Árpád-kori település, első írásos említése 1156-ból való. A két, eredendőleg magyar falu jóval a trianoni békediktátum előtt szlovákosodott el, a török uralmat követően a szlávok dominálták az etnikai összetételt. A legutóbbi népszámláláskor a község 1195 lakosából mindössze hárman vallották magukat magyarnak.

A Sypka u Ludvika étterem ezidőtájt első helyen áll a Tripadvisoron 171 „nyitrai” hely közül 4,5 ponttal és 189 értékeléssel. A beltér rusztikus és puritán, de összhatásában megnyerő. Belépve delikátbolt fogad, különböző kézműves termékekkel. Az étkezőrészben házi savanyúság, főként karfiol és uborka, házi szörpök és lekvárok sorakoznak a polcokon. Az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron gyönyörűen kialakított, boroshordóval és préssel dekorált árnyas teraszt működtetnek, a gyermekeket játszótér várja.

Alapanyagcentrikus, igényes, technológiailag felkészült, kreatív, Kárpát medencei konyhát visznek magyar és szlovák hangsúllyal, nemzetközi beütéssel. Mint az étterem menedzserétől megtudtuk, saját farmjuk van csinos szárnyasállománnyal és mintegy ezer fát számláló gyümölcsössel. Az étlap bizalomgerjesztően szűk, az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak még tatárbifszteket, rántott csirkecombot burgonyapürével, csirkét szarvasgombás vajjal, tarhonyával és kompóttal, mézes chilis sertésoldalast helyben készült sült burgonyával, valamint két vegetariánus fogást.

A húsleves mély ízű, szép színű, a tészta házinak tűnik, minden bizonnyal az is. A tűzpiros halászlé ízletes, a halat nem főzték túl, a lé sűrűsége optimális, paprikakarikákkal tálalják. Mellé helyben sült, csúcsminőségű kovászos kenyeret adnak. A remek mártással és klorofill-olajjal felszolgált, jó ízű, nem túlsózott marinált pisztrángot orvosi vízitorma-levelekkel fedték. Izgalmas, remekbe szabott előétel. A pacalpörkölt ízletes, hagymavirággal és apróra vágott snidlinggel szórták meg, sült paprikával üdítették, kiváló házi galuskát adtak mellé. A vadas marha kifogástalan, mind a húst, mind a selymes, kifejező ízű mártást illetően, mellé ízre-állagra egyaránt pazar knédlit adnak. A vajban sült harcsaszelet szaftos, kívül kellően pörzses, kicsattanóan friss, kaporral és marinált édesköménnyel adják fel, kifogástalan petrezselymes parázsburgonyával. A mentalevéllel és saját gyümölcsösből származó sárgabarackból készült mártással, s persze remek krémmel felszolgált pavlova szemre is élmény. A vajas mártásban érkező gőzgombóc is jól sikerült, akárcsak a remek sodóban pihenő habkönnyű aranygaluska. (Teszt időpontja: 2024. július 3.)

A felszolgálók barátságtalanok, még udvariasnak sem mondhatók, viszont az étterem menedzsere, aki egyébként Komárom-környéki magyar és hét éve vezeti a helyet, kedves, szívélyes, kommunikatív. A felszolgálás pontszáma átlagolás eredménye, amiben a menedzser munkája értelemszerűen ötössel szerepel, többieké pedig jól kiérdemelt elégtelennel.

Mintegy harminchat, zömmel helyi minőségi bort tartanak, de akad a választékban néhány import, főleg olasz tétel is. A sörön nincs hangsúly, csak Pilsner Urquellt tartanak három alkoholmentes főzet mellett. A töményitalok között több prémium minőségű tételt találtunk, köztük a Balassagyarmat tőszomszédságában, Erdőszelestényen működő Chateau Selestany gyümölcspárlatait. A kávé a légvonalban 50 kilométerre fekvő Bazin helyi pörkölőjéből érkezik. Saját termesztésű alapanyagból főzik az általunk is kóstolt kiváló szörpjeiket.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 3 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@sypka.sk címre