Pethő étterem

  • 1 008
  • Strada Rákóczi Ferenc 21, Székelyudvarhely 535600, Románia
  • +40 745 335 242

A beltér a kilencvenes éveket idézi, személytelen, jellegtelen, de elegáns, rendezett. Kék csempepadló, akvárium, zöld növények. Az étterem negyed évszázada stabil pont Székelyföld vendéglátásában. Az asztalon 2019 nyarán olcsó ecet, olaj és ipari borsszóró. Mindezek után kellemes meglepetést okoz a konyha teljesítménye.

A négynyelvű (román, magyar, német és angol) étlap bőséges választékot kínál magyar és nemzetközi ételekből, feltűnik a román konyha néhány klasszikusa is, mint a pacal- és paraszt-csorba. Kínálnak paprikásokat, pörkölteket, sült és rántott húsokat, illetve zöldségeket, csülköt pékné módra, töltött káposztát. A konyha felkészültséges túlmutat a regionális átlagon, használnak modern technológiákat, vannak kreatív kompozícióik, miközben a hagyományos ízeket is jól rekonstruálják. Szívesen nyúlnak értékes, esetenként ritkább alapanyagokhoz utóbbira példa a marhanyelv, előbbire a kacsamáj, a bélszín, a lazac, bárány, aranydurbincs, a marha pofa s a vargánya. Utóbbiból paprikást is kínálnak.

Az árak kifejezetten kedvezőek. Előételek, levesek és desszertek (a világhálón 2020 decemberében fellelhető étlap szerint) átszámolva 1000 forint körül kaphatóak, a főételek zöme körettel együtt 2000 forint körül. A drágább alapanyagokból készült ételek ára sem haladja meg az 5000 forintot.

A haltepertőt gyönyörűen tálalják, marinált lilahagymával, remoulade mártással és sült paprika csíkokkal. Meglepetés, hogy a meglehetősen kevés halat fogyasztó székelység anyavárosában találkozik az ember élete legjobb haltepertőjével, mely szépen irdalt, iszapízmentes, friss pontyból készült, ügyesen hőkezelve. Több hozzáillő köretelem kíséri, mint bárhol másutt, kár, hogy az ecetes hagymát túlecetezték.  A sült paprikasaláta és a remoulade-mártás finom. A kacsamell is kiváló, megkockáztatom, hogy ennél többet nem lehet kihozni a műfajból, a vákuum alatt készült, majd pirított hús szép színű, szaftos, ízes, bőre ropog. Mellé ízletes, jó állagú áfonyamártást és édes burgonyát adnak. A csokiszuflé műfaját sajnos még gyakorolni kell, erősen alulkészült, szinte az egész szubsztancia folyós maradt, ízre sem emlékezetes.

A kiszolgálás kifogástalan: udvarias, gyors, kedves, felkészült.

Az itallap nem követi az konyha igényességét. A borok zöme erdélyi és Kárpátokon túli nagypincészetektől való, a kivételt képező Balla Géza borait a névváltoztatás után hosszú évekkel még Princess Minis néven szerepeltetik „Balla Géza Ménes” helyett. A Trianonban román fennhatóság alá került többi történelmi magyar borvidék neve (Zsidve, Temesrékas) sem szerepel magyarul. A sörválaszték nagyipari, Csíki sör sincs, a tömények kommerszek.

Online kapcsolatfelvételre a messengeren keresztül van lehetőség
https://www.facebook.com/PethoEterem/

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 3,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont