A sárgarépát jelölő helyi tájszót választotta nevéül Székelyföld legújabb feltörekvő étterme, a közel hatszáz lelkes, masszív magyar többségű falu, Székelytompa határában nyitott Murok. Székelytompa 4 kilométerre fekszik Nyárádszeredától, melyhez közigazgatásilag tartozik, Marosvásárhelytől mért távolsága 14 km. A beltér elegáns, hangulatos, igényes, a szép kilátást biztosító épületet szinte körbeölelő terasz nemkülönben. Az étterem háta mögötti rész a leginkább tetszetős, ahonnan nemcsak a környező dombokban gyönyörködhetünk, de az arra elhaladó főút forgalma sem hallatszik be. A gyermekeket szépen kialakított játszóházzal várják. Az asztalok egy részén olívaolaj- és balzsamecettartó, ami errefelé még messze nem általános, a borslisztszórót jó lenne borsdarálóra cserélni.

Mediterrán, azon belül olasz, székely és alföldi magyar fogásokkal színesített, nemzetközinek mondható konyhát visznek. Kínálnak többek között gulyáslevest, erdélyi csorbát, szarvasgombás tagliatelle-t, csirkemellsteaket sárgarépás burgonyapürével, konfitált kacsacombot ropogós krumplival, káposztalekvárral, harcsapaprikást túrós csuszával, korianderes-köménymagos sertéssültet édesköménysalátával, gyömbérmártással, hamburgert, vörösboros Angus marha-tokányt vajas galuskával, marhabélszínt szarvasgombás burgonyapürével, murok-chips-szel, pecsenyemártással, házi krémest és gluténmentes feketecsokitortát vaníliafagylalttal. Külön magyar és román étlapot tartanak, vélhető, hogy angol változatot is készítettek.

Kellemes meglepetés, hogy séfüdvözletet is hoznak, nem kiugró bagette-karikákat élvezhető rillette-tel, uborkával és koktélparadicsommal. A konfitált kacsacombbal, fenyőmaggal készült narancsos muroksaláta élvezetes, de befejezetlennek tűnik, egy karakteresebb dresszing s némi zöld levélsaláta izgalmasabbá tehetné. Mindazonáltal értékelendő, mint sablonmentes, a hely nevéhez köthető kompozíció. A kardamómos murokkrémleves állaga remek, selymes, sűrűsége optimális, ízesítése harmonikus, kár, hogy a túrógombócszerű betét ízesítése bátortalan, se nem édes, se nem sós. A sertésoldalas gigantikus adag, a hús állagra megnyerő, nem párolták túl, mint sokfelé, a máz is jól sikerült. Grillezett zöldfűszeres puliszkát és házias lecsót adnak mellé. A répatorta ízletes, a népszerű kávézóláncokban kapható, egyébként korrekt változatokat idézi.

A kiszolgálás vegyes képet mutat, a román fiatalember alapvetően udvarias és kedves, bár az elvárható lenne, hogy ha egyszer hallja, hogy magyarul beszélünk egymással, akkor magyar étlapot tegyen elénk. Magyar kollegái érkésünkkor félvállról köszönnek vissza, a továbbiakban is személytelenek, némi szívélyesség elkelne. Érdekes, hogy közeli barátaimnak néhány héttel ezelőtt ugyanez volt a benyomása. (Teszt időpontja 2024. augusztus 3.)

A habzókkal együtt több, mint harminc minőségi bort kínálnak, elsősorban erdélyi pincészetektől, többek között olyan élvonalbeli magyar birtokoktól, mint a Balla, a Kárásztelek, valamint a Darabont. Feltűnik a választékban néhány anyaországi pincészet is, közelebbről a móri Paulus s a somlói Kreinbacher. A sörök nagyipariak, a párlatok között viszont több prémium tételt is találunk, beleértve a nyárádszentsimoni Csípán és s sepsiszentgyörgyi Sanct Gergius pálinkákat. Tartanak természetes gyümölcs- és zöldségleveket, továbbá helyben készült limonádékat.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a hello@murok.ro címre