A Krauss ház Segesvár gasztronómiájának meghatározó egysége, regionális szinten kiemelkedő étterem, mely a város festői, történelmi levegőjű, középkori hangulatot árasztó belvárosának egyik legszebb terén található, a Petőfi szobor tőszomszédságában. Az étterem az épület boltíves pincéjében működik, a földszinten bár található, mindkét egység egy színvonalas butikszálló részét képezi. Igényes az abrosz, az étkészlet, a beltér kiképezése. A háttérben helyhez illő halk zongorazene. Az épület a világörökség részét képezi, első említése 1513-ból való. Itt élt többek között a névadó Krauss György, aki a város jegyzője volt 35 éven keresztül.

Eleve bizalomgerjesztő, ha egy étterem az étlapján, valamint a honlapján bemutatja a vendégnek fotó és szakmai életrajz útján a konyhafőnököt, ez messze nem általános sem a Kárpát medencében, sem szerte a világon. Megtudhatjuk, hogy az ország jegyzett éttermeiben eltöltött évtizedek után Florin Mihalache Segerváron lelte meg otthonát, s itt kápráztatja el vendégeit ételkreációival. Az étlap, mely a helyi és nemzetközi fogások impozáns választékát kínálja, a séf specialitásával, a gyöngyhagymával, spenóttal és balzsamecettel kínált marhabélszín-steakkel indít. Kínálnak még többek között tárkonyos, köményes erdélyi sertéstokányt, vegyes salátát füstölt kacsamellel és aszalt paradicsommal, zöldségkrémlevest szarvasgombaolajjal és pirított prosciutto-val, tengeri sügérfilét rákkal és brokkolival, aranydurbincsot koktélparadicsommal, spárgával és répával, konfitált kacsacombot mustármártással és dióval, rozmaringos báránykarajt, nyúlcombot parasztos krumplival és gránátalmaszósszal, brokkolival töltött fürjet kávémártásban,  csokiszuflét és házi kekszet mascarpone-krémmel valamint szezonális gyümölcsökkel.

Az árak magasak, különösen helyi viszonylatban. Néhol túlzásnak érezzük a díjszabást (5500 forintnak megfelelő lej egy növendékbirkából készült hagyományos tokányra túlzásnak tűnik), néhol viszont éppenséggel kedvezőnek (rákelőételünk 2300 forint körül 2019 decemberében best buy-nak számított). Levesek és előételek ára átszámolva 2200 és 4000, főételeké 3600 és 8500, desszerteké 2200 és 3200 forint között mozgott 2020 decemberében.

Fogadófalatként kitűnő fűszervaj érkezik átlagos pirítós kenyérrel. A fűszeres rák kiváló, tálalása művészi, a rákhús friss, ruganyos, ízletes. A tányér szélén apró dekor-kompozíció ehető virágokból és gombákból. A csípős paradicsomos vajas zöldfűszeres  mártás tunkolásra csábító. Ipari friss magos minibagettet adnak hozzá. A puliszkával körített birkapörkölt ízletes, a hús puha, jól fűszerezett. A csokiduó desszert látványos, jó minőségű alapanyagból készült, de sajnos száraz összhatású.

A kiszolgálás udvarias, kedves, szolgálatkész, kommunikatív, egyszóval kifogástalan.

A borlap szűk, mindössze 18 tételt tartalmaz, de igényes, zömmel helyi pincészetek borait kínálja. Tartanak kézműves söröket és néhány izgalmasabb töményitalt is.

Telefonszámok:
+ 40 365 730 840
+ 40 744 540 262

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont