Jégkert Kraft SörBár és SörKert

  • 243

A Jégkert egész évben működő, hosszabb időre visszatekintő vendéglátó egység, melynek fő profilját négy esztendeje a csúcsminőségű magyar sörök jelentik. A kerthelységet a jégpálya helyén rendezik be nyáridőben. Ilyenkor is megmarad a multifunkcionalitás a sörözés és étkezés mellett, lehet asztali teniszezni, biliárdozni, csocsózni, darts-ozni és tekézni. Bizonyára sokak számára vonzó, hogy 12 óriástévét működtetnek. Érdemes Jégkert-törzskártyát váltani, ami ingyenes, csak egy regisztrációs ívet kell hozzá kitölteni, cserébe minden látogatás alkalmával az első sört féláron kapjuk. Annyi megszorítás van, hogy egy törzskártyatulajdonos ajánlása kell a csatlakozáshoz.

Más sörkertekkel ellentétben itt éttermi szintű az ételválaszték. A két tucatnyi fogáshoz hozzáadódik további 12-13 tétel a séfajánlatból, valamint kétféle kedvező árú ebédmenü is. Kínálnak többek között bográcsgulyást, libamájpástétomot, rántott kecskesajtgolyót, roston sült grillkolbászt, harcsatepertőt, kacsacombot, burritokat, burgereket és rántott denevérhúst (más néven fledermaus, a sertéscomb legjobb része, amit Malackaraj blogban Péter Anna már 2010-ben megénekelt „puncihús” néven, mint a rántott húsok királyát).

Az árak értékarányosak. A séfajánlatban legutóbb szereplő levesek és előételek 1490 és 3990, főételek 2950 és 4690, desszertek 1250 és 1490 forint között voltak kaphatók.

Jómagam csirkeszárnyakat ettem pár éve a náluk, kissé túlsültek, de élvezhetőek maradtak, a hamburgert több ízben is kóstoltam, legutóbb idén februárban, akkor értelemszerűen a belső térben, hiszen még javában tartott a korcsolyaszezon. Jobban szeretem, ha roséra sütik a húst, de így is a „jó” kategóriába sorolnám a burgereiket. Legutóbb 2022. május végén jártam náluk, csak sörözni ültünk be. A fent megadott díjszabási határértékek az akkori árviszonyokat tükrözik.

A kiszolgálás pincérfüggő, jellemzően udvarias, esetenként személytelen.

A Jégkert rekordtartó a sörcsapok számában. Mind a 36 csapon kiemelkedő minőségű magyar sör folyik. Amint a tulajdonos, Hajnal Balázs elmondta a Magyar Konyhának adott interjújában, folyamatosan kapnak megkereséseket cseh, német és angol sörök választékba vételére, de kitartanak amellett, hogy „a Jégkertben csak magyar sörök legyenek csapon.” A négyes, decis kóstolót, az úgynevezett „flight”-ot így indokolta: „jó arra, hogy a kíváncsi kezdők kipróbálhassanak különböző stílusú söröket, de a fekete öves sör-geekeknek is ideális, akik minél több sört szeretnének feltölteni az untappd-profiljukra.” Rajta tartják kezüket a magyar minőségi sörfőzés ütőerén, amit az is elárul, hogy a nemrégiben került csapra az ötszázadik sör, a Fehér Nyúllal együttműködésben készült IPA, mely „Jégkert 500” néven csapon és dobozban kapható. A premier 2022. május 13-án volt, mi is megkóstoltuk több más IPA és NEIPA társaságában a jubileumi tételt, mely igencsak megelégedésünkre szolgált. Mindemellett korrekt a bor és töményválaszték is.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Sör- illetve italválaszték: 5 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont