(Telefonon is ellenőriztem az interneten közölt non stop nyitva tartást, mely nemcsak a panzió recepciójára vonatkozik, hanem bizony a csárda konyhájára is.)

Hatalmas beltérű, rusztikus csárda az 5-ös út mellett, hasonlóan nagy terasz. Népszerűsége töretlen az M5-ös autópálya megépítése és az áthaladó forgalom csökkenése dacára. A terasz falát népi szőttesek, valamint mezőgazdasági használati tárgyak díszítik a múlt századokból, ökörjárom, favilla, kolomp, teknő, gereben és még több tucat egyéb, valamikor ténylegesen használt dolog (mindegyik alatt szerepel a neve is), egyéb dekorációs elemek: hordó, prés, szőlődaráló, muskátli, valamint három db. gigantikus bogrács, melyben 7000 adag halászlevet lehet főzni, ez a szegedi halászlé-fesztiválon évről évre bevetésre is kerül. A beltéri helységben téglaszínű csempe a padlón, petróleumlámpára emlékeztető világítótestekből összeálló csillár, kék terítők az asztalon, akárcsak a teraszon.

A XIX. század utolsó negyedében kialakult, ma már hagyományosnak mondható magyar konyha klasszikusait kínálják, köztük értelemszerűen sok halételt. Így többek között ötféle halászlét, fogast, szürkeharcsát, afrikai harcsát, pisztrángot, süllőt szegediesen, roston, rántva és sörtésztában, paprikást is készítenek pontyból és harcsából. Tartanak még kacsamájgombóclevest, szegedi csípős gulyást, libamájat rántva és roston, szokásos csirke- és pulykamellételeket, kakaspaprikást, pacalpörköltet, kemencében sült csülköt, brassói aprópecsenyét, somlói galuskát és túrógombócot.

Az árak értékarányosak, a kisétkűek nem járnak rosszul, mert a legtöbb ételből van kis adag is. Előételek 1800 és 5700, levesek 1600 és 2000, halászlevek 1700 (kis adag filézett ponty) és 4400 (nagy adag szürkeharcsa), főételek 1200 (kis adag filézett ponty szegediesen, rántva vagy sörtésztában) és 5500 (nagy adag birkapörkölt köret nélkül, ebből a fogásból például nem adnak kis adagot), desszertek 1200 és 2200 forint között kaphatóak.

A kétezres évek elején jártam itt először, egy étel hidegen érkezett, egyet elcseréltek, konkrétan sörtésztában sült karfiol került a fogas helyére a vegyes tálra, sokat felemlegetett jó példaként maradt meg emlékezetünkben, hogy kárpótlásul mindhármunkat meghívtak egy somlói galuskára. Azóta több ízben is betértünk ide, legutóbb 2021 nyarán. Ettünk korábban kiváló birkapörköltet, harcsahússal töltött korrekt palacsintát, különféle halélteleket, köztük egy tisztes fősodratú fogást, mely évtizedek óta étlapon van (egyébként sem érzékeltünk túl sok változást az elmúlt 18 esztendőben) s a „Halak Tiszából, Dunából” nevet viseli. A halászat betiltása után öt évvel. Korábban is minden bizonnyal tenyésztett halakat adtak e címszó alatt. Legutóbb rendeltünk többféle halászlét, a lében ízében nem éreztünk érdemi különbséget, a halat frissen főzték bele, ahogy szokás, az összkép jobb volt a korábbi tapasztalatainknál. Kértünk még egy adag haltepertőt is, ami ezúttal sem okozott csalódást, valamint egy két emberes hal fatányérost, mely három férfinek is elegendő adag. Rajta roston sült pontyfilé tejszínes gombával, filézett pontyrőzse sörtésztában, afrikai harcsa roston, fokhagymás afrikai harcsafilé, fogasfilé Orly módra, valamint két pisztráng egészben sütve, körettel. A halak frissek voltak, adták azt, amit elkészítési módjuk ígért. A gombamártás old school, izgalommentes, a tálalás jócskán finomítható. A „roston sült” halak roston nem láttak, de még vaslapot sem.

A kiszolgálás általában jó volt, sok pincért foglalkoztatnak, nem mindenki végzi egyforma lelkesedéssel a munkáját. Legutóbb nehezen jutottunk hozzá, hogy leadjuk a rendelést, az ételekre közel negyven percet kellett várni, a halászlét is be szerettük volna csomagoltatni, otthon vettünk észre, hogy az nincs a vegyes haltál nem csekély maradékát tartalmazó csomagban. Pincérünk egyébként udvarias volt, a nagy forgalom mellett nem volt meglepő, hogy személyességre nem futotta.

A borlapon huszonöt magyar minőségi tétel, köztük a tulajdonos, Frank Sándor két bora, valamint Balla Géza két ménesi gyöngyözője. Hét bort kimérve decire is. A sörök nagyipariak, a kommersz tömények mellett tartanak néhány minőségi pálinkát. Vannak házi szörpjeik is.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@fehertoi.hu címre