A beltér a nyolcvanas-kilencvenes éveket idézi. 2003-ban jártam ott első ízben, a hely már akkor ugyanazt képviselte filozófiában, megközelítésben, mint most, legfeljebb a kínálat módosult valamicskét. Pacaljuk országos ismertségű és népszerűségű, sok pacalrajongó kedvence. Az adag legendás, 60 dkg, ára 3660 forint 2024 márciusban. A honlapról megtudhatjuk, hogy évente 14.000 adagot adnak el. Az étterem 2021-ben ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, ennek alkalmából néhány régi fogást újra választékba vettek időlegesen, így a velővel töltött rántott sajtot is, amit annak idején ettem náluk.

Azt nem bántam volna, ha két évtized után a fő változás nem abban áll, hogy mivel töltik a csirke- és a pulykamellet, meg azt sem, ha nem kínálnak e két alapanyagból annyi fogást, konkrétan tizenhetet (a bőségtálakat nem számítva), mint amennyit a kortárs bisztrók összesen. De nézzük a jót! Tartanak továbbra is több velős ételt, rántott velőt, velővel töltött rántott sertésbordát és velős palacsintát, s van rántott sertésmájuk is. Az általam rendelt halételek kívül tartanak pontyot és afrikai harcsát rántva és sütve, továbbá utóbbit paprikásként is, túrós csuszával körítve. A rántott gombafejekért 1690, a rántott karfiolért 1790 forintot kérnek 2024-ben. A húsételek (pl. cigánypecsenye, csülök pékné módra, vaslapon sült filézett pácolt csirkecomb, különféle töltött húsok) díjszabása jellemzően 3000 és 4000 forint között mozog.

A pacalból fél adagot kértem, az is alkalmas a jóllakásra, a ropogós héjú friss bolti kenyérrel és frissen szelt hegyes erőspaprikával szolgálják fel. A pacalfőzésben a legérzékenyebb mozzanat, hogy az alapanyag tálaláskor ne legyen rágós, de legyen még harapása, tartása. Ezt itt tökéletesen eltalálták, mint ahogy jó volt a szaft állaga és mennyisége, az ízesítés nemkülönben. A haltepertő lehetne ropogósabb, de alapvetően rendben van, nem szenved a gyakori hibáktól, (túlsütés, elsózás, langyos felszolgálás, újramelegítés), a hagymakarika nem mirelit, mint annyi helyen, hanem helyben panírozott. Helyben készült, hagyományos felfogásban a tartár is, amit kifejezetten ízletesnek találtam. A kis adag haltepertő akkora, mint másutt az egész, ami elmondható a fél literes bográcsban tálalt halászléről is, amibe ikra és haltej is került külön kérés nélkül. A lé tetején nem eltúlzott, de korrekt mennyiségű zsiradék adja a szép színt, a halat nem főzték túl. Kértem egy túrógombócot is, ami házias volt, ízre, állagra, túrótartalomra kifogástalan. A porcukrot talán túlságosan is jó szívvel mérték, de nagyobb baj ne legyen. A mellé adott eperlekvár készterméknek tűnt, de nem volt semmilyen szintetikus mellékíze. 2022 tavaszán 600 forintba került egy adag, ennyiért aligha várható el házilag főzött lekvár, vagy frissen készült epermártás.

A kiszolgálás tanítható: szívélyes, mosolygós, segítőkész, gyors, kommunikatív. Végül is ezen a téren az a legnagyobb teljesítmény, ha a vendég úgy érzi, hogy nem munkaköri kötelességből szolgálják ki, formális udvariassággal, de alapvető érdektelenséggel, hanem őszinte örömmel teszik elé az ételt, figyelnek reakciójára, kérdéseire, ha felvet valamit, érdemi választ kap. Hasonló motivált kedvességgel osztályon felüli helyeken találkoztam, de ott sem mindig.

Bernard, Dab és Lindemann’s Kriek sört tartanak csapon, a palackozott kínálatban is találunk néhány minőségi tételt. A borválaszték szűk, a töményitalok között a pálinkák képviselik a minőségi szegmenst.

Értékelés:

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a fasor@fasorvendeglo.hu címre