Black Eagle étterem

  • 252

A szecessziós Fekete Sas palota a nagyváradi városképet nagymértékben meghatározó épületek egyike. Különlegessége, hogy sok más, magyar időkben épült műemlékkel ellentétben itt egy korrektül megírt ismertető magyar nyelven is részletes tájékoztatást ad az épület történetéről, a tervezőkről, a megrendelőkről, s a korábban itt működő névadó fogadóról. Mi több, a magyar nyelvű szövegben a hajdani, Monarchia-korabeli utcanevek szerepelnek, a jelenlegi román elnevezés csak zárójelben olvasható, ami példaértékű. A 2010-es évek közepén, a polgármesteri hivatal által finanszírozott felújítás idején, remélni lehetett, hogy a gyönyörű passzázs, mely a Szent László tértől a Zöldfa utcáig tart, nagyjából negyedkörívet leírva, otthont ad majd megannyi üzletnek, étteremnek és bárnak, s pezsgő élet lesz a palotában. Ez sajnos még mindig várat magára, de azért működik már néhány, az átlagnál igényesebb pub, illetve étterem a boltíves üvegtető alatt. Ezek egyike a Black Eagle, mely nevében is a kivételes lokációt idézi. A beltér elegáns, hangulatos, a modern és hagyományos belsőépítészeti elemek, formák harmonikus egységben olvadnak össze. Az asztalon só- és borsdaráló. Jól megválasztott, kellemes háttérzene szól, megfelelően alacsony hangerővel. Ide csak egy italra beülni is élmény.

A konyha a Kárpát medencében talán legnépszerűbb irányt követi, az olasz slágerételek mellett helyi népszerű fogásokat kínál, nemzetközinek mondható kompozíciók mellett. Egyik oldalról többek között padlizsánkrémet, pirítóssal, miccset, kukoricalisztbe forgatott mélysütött pisztrángot, másik oldalról bruschettákat, pasta-kat, rizottókat, s végül a nemzetközi irányzat jegyében szójaszószos csirkemájat, báránykarajt humusszal és demi glace-szal, kacsamellet bébirépával és lilakáposztapürével, marhapofát párolt zöldséggel, délamerikai marhabélszínt rákkal és chimichourrival, „surf and turf” címszó alatt. A magyar konyha két klasszikusa, a marhagulyás és a cigánypecsenye is megjelenik a választékban.

A pacalleves ízletes, szépen tálalt. Vágódeszkába süllyesztett gránitlapon kap helyet a szép ívű leveses tál, mellette jobbacska kenyér és kis tégelyben savanyú erős paprika. Nem játszák el azt a figurát, ami sokfelé jellemző, hogy a vendég kívánságára hoznak még díjazás fejében erős paprikát és tejfelt, ami egyfajta bújtatott árnövelés. Az adag épp megfelelő, a leves tejfeltartalma optimális, íze a mellé adott ecetes csípőspaprika belekarikázása után harmonikus, állagra selymes, egy kevéssel több pacalt nem bántuk volna, de így is a legjobbak egyike volt, amit kóstoltunk. A pacal tartása remek, puha, de harapható. A süllő friss, a tempurának nevezett panírja lehetne meggyőzőbb, amúgy rossznak nem rossz. A zellerszár és a brokkoli ízletes, de nem elég roppanós. Jó a mellé csepegtetett mártás. A pizzát elvitelre kértük, de megkóstoltuk helyben is. A Crudo e Gorgonzola-ra esett a választásunk. Trattoria stílusú pizzát sütnek, a vékony tészta kellően ropogós, a feltétek korrektek, hiba viszont, hogy lemaradt az étlap által beígért rukkola róla. A répatorta szépen tálalt, maga a torta lehetne meggyőzőbb, répatartalma növelhető, kiváló viszont a hozzá adott bazsalikom-mousse-nak nevezett mascarpone-alapú krém s a gyümölcsmártás. Mindent egybevetve élvezetes, átlag feletti darabja a műfajnak, el is fogy hamar. Az ételárak jellemzően értékarányosak.

A kiszolgálás udvarias, segítőkész, pincérünk, bár nem uralja a nyelvet, de megszólal magyarul is.

Mintegy negyven minőségi bort kínálnak, elsősorban a tágan értelmezett Erdélyből, de van néhány import tételük is, főleg a habzó kategóriában. Öt bort kimérnek pohárra, magas áron, a másfél deci díjszabása 2000 forint felett van egyszerűbb borok (pl. a reduktív rosé) esetében is. Csapon csak Heinekent tartanak, palackban további kilenc sör kapható, melyek közül kettő helyi kézműves főzet, a borsi Bers Nova főzde „Vulturar” sörei, melyek címkéit a Fekete Sas palota motívumai díszítik. A töményválaszték zöme prémium tétel, figyelemre méltók a koktéljaik is.

Értékelés:

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurantblackeagle@gmail.com címre