Mezőhegyes közel ötezer lelkes település Belső-Magyarország délkeleti csücskében, nem messze a gúnyhatártól. Városi rangot 1989 márciusában kapott. Aradi barátaim leginkább a Békás-tó kapcsán emlegetik, mely népszerű horgászcélpont. 2023 júniusában a településen átutazva megálltam a Betérő csárdában, mely hangulatos, szépen berendezett rusztikus vendéglátóegység csodás kerthelységgel. Belső gerendázat, a nyerstéglafalra szerelt polcon népi kerámiák, a falakon Monarchia-korabeli képeslapok láthatók a városkáról. Az asztalon gyertya szép ívű korondi mintájú kerámiatartóban.

Az étlapot kézbe véve az az érzésünk, hogy időutazáson veszünk részt. Levesek 1000, sörök, valamint a töményitalok 3 cl-je 500 forint alatti összegbe kerülnek, a rántott gomba, trappista és Camembert 1250 forint. Az étlapon a hagyományos magyar konyha fogásai sorjáznak. Kínálnak többek között böllérlevest, csülkös babgulyást, különféle töltött-rántott húsokat, cigánypecsenyét, fokhagymás tejfeles borzaskát, grillezett húsokat, kemencében sült, sörrel locsolt csülköt, pisztrángot mandulás köntösben, sült citrommal, muzsdéjjal, palacsintákat, gesztenyepürét és sült barátfülét csokiöntettel.

Rendeltem velővel töltött rántott palacsintát (700 Ft), valamint makói haltepertőt (1800 Ft) vaslapon sült zöldségekkel (500). A palacsinta igen tisztes darab, előételnek inkább sok, mint kevés. Tölteléke elviselne némi finomhangolást, de így ahogy volt, élvezettem ettem, soha rosszabbat! A tartár élvezhető. A hal friss, élvezetes, a hagyma kicsit túlment, itt-ott megkeseredett. A zöldség (brokkoli, karfiol, répa) mirelit-egyvelegből származott, ami meglepő. Olcsóbb is, jobb is frissen vett cukkinit, padlizsánt, gombát sütni, persze a mirelitnek megvan az az előnye, hogy addig pihen a fagyasztóban, amíg elő nem veszik. Annyi biztos, hogy ügyesen hőkezelték, elkerülve a szottyadást. A mellé adott kenyér átlagos, ipari, de friss.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes.

A borválaszték nem szerepel az italválasztékot is magában foglaló étlapon, telefonon érdeklődtem, hogy mit kínálnak e műfajban, az illetékes nem tudott pincészetet mondani, csak borfajtákat és egy esetben borvidéket. Ez egyszerű minőségre utal. Nagyipari multisöröket tartanak, a kommersz töményitalok közül a békéscsabai Pálinka kft. Kis Király sorozatának darabjai emelkednek ki valamennyire.

Értékelés:

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont