A csopaki vasútállomás épületében működik a Resti by Laurel, mely teljes mértékben egyedi és hiánypótló hely a magyar gasztro-palettán. Karácsony Bence, a Costes, majd a Laurel cukrásza a vendégek előtt hozza végleges formába előkészített alapanyagokból az Onyxban és a Costesben edződött séf, Mede Ádám által megkomponált hat fogást. Munkáját Sebestyén Flóra felszolgáló, borász végzettségű sommelier segíti. Hat vendég magasított székekről, a pultnál figyelheti Bence munkáját, míg további három mögöttük egy asztalnál várja az izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat. De a lezser hangulatnak s a vendéglátók rugalmasságának köszönhetően ők is bármikor felállhatnak, hogy közelről figyeljék ezt a páratlan kulináris „one man show”-t. Mi több, fotózni vagy filmezni is lehet, ahogy a fogások készülnek. Az ország legkisebb éttermében a beltér meghitt, szeretnivaló. Ha a zenét empatikusabban válogatnák, az atmoszféra maga lenne a tökély. Van egy nem elhanyagolható létszámú potenciális vendégkör melynek tagjai a rap-et, mint „zenei” műfajt elviselhetetlennek érzik. Nem akartam ezzel ott helyben előjönni, hogy ne rontsam a spontán kialakult kisközösség hangulatát, pusztán annyit kértem, hogy húzzák lejjebb a hangerőt, értékeltem, hogy ezt megtették.

Az első fogás füstölt vaj pazar kovászos kenyérrel, mely, mint megtudhattuk, a csopaki Buborék pékségből érkezik. Csodás páros, nehéz vele megállni. Ezután a Laurel étlapjáról levehetetlen signiture fogás következett. A vendégek előtt konyhai sárkánnyal a bőrös oldalán megpörkölt, majd lebőrözött, előzőleg cukros só-ágyon pihentetett, visszafogottan füstölt pisztrángot kaptunk, apróra vágott marinált zöldalmával, török mogyoróval, karalábé fátyollal és mogyoróolajos karalábé juice-emulzióval. A hal állaga csodás, a húsa feszes, de megadja magát a késnek, íze remek, a harmónia a kiegészítő elemekkel lenyűgöző. Telitalálat. „Sült káposzta, XO, szilvalekvár” elnevezést viselte a harmadik kompozíció. A káposztát Green Eggben több órán át sütik, így a közepe úgy fő meg, hogy közben az ízek koncentrálódnak, nem oldódnak ki. A cikkeket még utánpirítják a vendég előtt (szerintem túlontúl is bátran), majd markáns ízesítéssel tálalják. Érdekes, izgalmas, de számunkra katarzist nem jelentő fogás volt ez. A kakas-ramen mesterleves stílusban készül, 2019 óta főzik. Az elmaradhatatlan tészta-betétet Bence helyben nyújtja, vagdossa, majd főzi, és sertésfül, pak choi, főtt tojás társaságában tálalja s a vendég előtt önti fel a koncentrált, mély színű és mély ízű lével. A kompozíciót lime-al, zöldhagymával és zöldkorianderrel üdítik. Legjobb ramenek egyike volt, amit kóstolunk, jobbat nem ettünk, legfeljebb hasonló szintűt.

A körömpörkölt köretét, a bodagot a vendégek előtt nyújtotta, majd a Green Eggben a vendégek előtt sütötte meg a ceremóniamester. Mint elmondta, szándékosan süti meg jobban, mert a szenes kesernye hozzáad az ízhez. Kissé tamáskodom etekintetben, de tény, hogy a végeredmény kiváló volt. Borsodi fehér csalamádét adtak e jól sikerült, rusztikus ételhez. Zárásként egy rumbaba átiratot kaptunk, annyi lényegi különbséggel az eredetihez képest, hogy a sütit gyömbéres citromos kamillateába áztatták, majd reszelt lime-al frissített fehércsokis mascarpone-habbal koronázták.

A kiszolgálást nehéz szavakkal leírni. Ahogy Bence profi mozdulatokkal dolgozik, közben sztorizik, elmondja minden egyes fogásra vonatkozóan a legapróbb részleteket is, s teszi mindezt jókedvűen, örömmel, humorizálva, nos, azt tanítani lehetne. Azt már nem tudom felidézni, hogy melyik fogásnál hangzott el minden pátosz és póz nélkül, természetes kedvességgel, hogy a szeretet is szerepel az alkotóelemek között, de nem is az időpont lényeg, hanem a mély igazság. Társa, Flóra kedves, felkészült, kommunikatív. Szakmai szempontból nagyon erős páros.

A borválaszték a hely méretét tekintetbe véve korrekt, tizennégy, zömmel Balaton-környéki kiemelkedő magyar bort kínálnak, továbbá három habzót, egy saját pezsgőt, egy proseccot és egy Champagne-t. A díjszabás keményen szankcionálja a decit rendelőket, egy deci bor a teljes 7,5 decis palack árának harmadába kerül. A szűk töményválasztékban akadnak prémium tételek is. Csak a sörrajongók maradnak hoppon, egyetlen sört tartanak, mely nagyipari multitermék, a Heineken portfólióba tartozó, a maga műfaján belül is gyengécske Peroni.

Értékelés:

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 4,75 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@laurelbudapest.hu címre