A Vánkos mediterrán hangulatú, minden elemében igényességet sugárzó reggeliző-bisztró. Egyedi atmoszférájú, otthonos, meghitt hely, mely kívülről ugyanazt az esztétikai élményt nyújtja, mint belülről. Ritka, hogy az ember visszaforduljon s megszakítsa az útját csak azért, mert egy vendéghívogató, szemre is megejtő vendéglátó egység mellett haladt el gépkocsival. A Vánkos ilyen.

Az étlap az általam rendelt fogásokon kívül kínál reggelire kovászos kenyeret vajjal és sajttal, nyitott croque szendvicset mangalica sonkával, mangalica virslit, magos mustárral, rántottát, igény esetén extrákkal, gofrit savókaramellel, mascarpone-val és gyümölcsökkel, granolát, valamint helyben sütött napi tortákat. Csütörtöktől vasárnapig délután öttől bisztrókonyhát is működtetnek, a 2022 júliusában az aktuális ételsor kifejezetten csábító volt, kezdve a lazacpisztrángos „tom kha” levestől a miso-s, vajas égetett brokkolin át a szabolcsi töltött káposztáig.

Első ízben 2020 nyarán jártunk náluk, üdítővel, limonádéval kísért családi sütizésre. Meg voltunk elégedve mindennel, tisztes bloggerszintű süteményeket kaptunk. A konyhával két évvel később ismerkedhettem meg. Rendeltem egy shakshukát tojással, amit sous vide buggyantott tojással kínálnak, ez utóbb derült ki. A vákuum alatt készült tojás feltétlenül az igényesség jele, bár úgy vélem, ezesetben a hagyományos módszer meggyőzőbb, a buggyantott tojás élményéhez hozzátartozik a fehérjének azon állagélménye, amit csak a tradicionális hőkezelés adhat. De nem ez a lényeg, hanem az összhatás, ami kiemelkedő, nem kis részben a markáns római köményes fűszerezésnek, valamint a kellő mennyiségű zöld koriandernek köszönhetően, ami lelket, vibrációt visz az ételbe. A Várvölgyi pékség kiváló kovászos kenyerét adják mellé. Kértem egy avokádós toastot kecskesajttal, ez is remek volt, szép szelet kovászos kenyérre bőséges mennyiségű, rusztikusra, durvára tört avokádó és sajt került.

A kiszolgálás kedves, udvarias.

Nyolcféle, zömmel helyi bort mérnek ki, de megjelenik a választékban egy Rajna menti, valamint egy tállyai nedű is. Az alkoholmentes választékban is találunk érdekességeket. „Fröccsöt” kínálnak a natúrborairól elhíresült hegymagasi Bencze birtok verjus-jéből (éretlen szőlő leve, mely savanyításra alkalmas), továbbá frissen préselt narancslevet, minőségi szörpöket és tonikokat. Egyetlen sört tartanak, a Helka főzde kölschét, amit csapról kínálnak.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a vankos.panzio@gmail.com címre