A Textúra étterem a Borkonyha tulajdonosainak és Sárközi Ákos Michelin csillagos séfnek második étterme. A tulajdonosok ugyanabban az utcában béreltek még egy helységet, nem messze a Borkonyhától. Fesztelen, de elegáns, jól megkomponált környezet, központi szerepet kap a szerves szövetekre jellemző hálós szerkezet, ami még a desszertünk mintázatában is megjelent. Itt is, akárcsak a Borkonyhában kiválóan alkalmazzák a borokat dekorációs elemként. A Textúra, bár teljesítménye nem marad a Borkonyháé alatt, egyelőre „csak” Michelin-ajánlással rendelkezik.
A konyha fergeteges, elképesztően kreatív, a séf pont úgy játszik a színekkel, ízekkel és állagokkal, mint ahogy azt a tévéműsorokban több ízben is láthattuk. Minden tányér egy-egy kulináris szimfónia. „Mindig megkapjuk, hogy fine dining típusú éttermet csinálunk, de mégis lazábban, ezért én inkább emelkedett bisztrókonyhának mondanám.” – így a séf az egyik interjúban, de ez a Textúrában elköltött ebéd után inkább szerénykedésnek tűnik. Magyar gyökerű ínyenckonyhát visznek, elképesztő kidolgozottságú, látványos, fantáziadús fogásokkal. Az ételnevek itt is a fő alkotóelemek felsorolására szorítkoznak. 2021 szeptemberében szerepel a kínálatban többek között: „füstölt kacsamáj, cékla, torma”, „pisztráng, zeller, zöld eper” „májgaluskaleves” „paprikás csirke, túrós ravioli” „szürke harcsa, sült padlizsán, kápia”, „madártej, mogyoró, szarvasgomba” és „sós karamell, kukorica, szeder”.
Az ár/érték arány kiváló, akárcsak a Borkonyhában. Előételek 3150 és 4550, levesek 1950 és 2250, főételek 3950 és 7550, desszertek 2150 és 2350 forint között kaphatók. Degusztációs menüként a Borkonyha ételsorát kínálják, 23.000 forintért, borpárosítással 42.000 forintért.
A séfüdvözlet pazarul tálalt rakott mangalicafejhús volt, remek kiegészítőkkel, kaptunk kétféle helyben sült kenyeret is, jó minőségű vajjal. Magas kezdés. Rendeltünk velőhabot gerslivel és törökmézzel, ötletes, izgalmas, számomra egyfajta „velős műfajcsúcsot” jelentő fogás volt. Kértünk póréhagymalevest a Szent Jakab kagylóval, a selymes, jó ízű levest, a vendég előtt öntötték a hőkezelt pórékarika-kagyló-fenyőmag egyvelegre. Remek összhang. A galambmell csillagánizzsal és kávéval ismét egy műfajcsúcs, szó, ami szó, galambot nem is kínálnak annyi helyen, mint velőt. A fő elem, a selymes gyökérzöldségpüré, a pecsenyemártás, valamint a dekoráción kívül helyet kapott a tányéron egy szemre, ízre és állagra egyaránt lehengerlő galambmáj-tortácska is. Rendkívül érdekes, kreatív és egyben meggyőző volt a „fehércsoki, zeller és birs” nevű desszert, amit tovább két ajándék desszertfalat követett.
A kiszolgálás kifogástalan: felkészült, kedves, udvarias.
Az ételekhez a legjobb magyar borok közül válogathatunk. A sörök és töményitalok is felső kategóriásak.
Értékelés
Összélmény: 5+ pont
Konyha: 5+ pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a textura@texturaetterem.hu címre