Hangulatos, meghitt, elegáns két évtizedre visszatekintő étterem Brassó szívében, a Fő tér mögötti kis utcácskában. A boltíves, helyenként nyerstéglás falak többszáz évre tekintenek vissza. A dekoráció korszerű, lezser, a falakon modern festmények, a beltérben zongora, rajta kis vázában levendulacsokor. Az étterem konyhafőnökét és résztulajdonosát, Oana Irina Coanta-t a Gault Millau kalauz legutóbbi, 2019-es román kiadásának szerkesztői az év női séfjévé választották. A kalauz szerint 12,5 ponttal a Bistro del Arte a legjobb brassói étterem. Az étterem egyben kulturális centrum is, mely otthont adott megannyi koncertnek, szavalóestnek, könyvbemutatónak és képzőművészeti kiállításnak.

Az étlap hagyományos erdélyi ételek minőségi alapanyagokból megalkotott újraértelmezésére épül. Megjelenik a választékban a „bundás kenyér” is, így magyarul írva, ékezettel. A honlapon rokonszenves, rövid ars poetica olvasható: „korrekt, friss, egészséges” ételeket kívánnak az asztalra tenni, melyeket helyi alapanyagokból készítenek. Megnyerő és példaértékű, hogy az étlapon szerepeltetik a beszállítóik nevét. Az étlapfejlesztés folyamatos.  2021 augusztusában kínálnak többek között paradicsomos ordafasírtot beurre noisette-el és sóskával, vajas zöldfűszeres csigát, paradicsomlevest kefírrel, tejszínnel és pálinkás zellerrel, papardelle-t bélszínnel, szarvasgombával, szilvásgombócot és császármorzsát.

Az árak értékarányosak. Előételek átszámolva 1500 és 2500, levesek 1500 és 1700, főtelek 2400 és 3300, desszertek 1200 és 1700 forint között kaphatók.

Előételként Kőhalmon készült burrata-t rendeltünk babkrémmel, sült répamártással, klorofillolajjal, paradicsomsalátával és tojássárgájával. Ötletes megoldás volt tojást formázni a burrata-ból és a tojássárgájából. Az egész koncepció eredeti, ügyesen kivitelezett, az eredmény meggyőző. Helyben sültnek tűnő, házi jellegű kenyeret kaptunk hozzá. Főfogásként párolt marhaszeleteket kértünk csalános krumplifasírttal, pirított hagymás tejfölös mártással. Élvezhető, házias fogást kaptunk, nem kellően kidolgozott elemekkel. A málnával, szederrel, vaníliakrémmel és fagylalttal tálalt csokoládés sütemény korrekt, ízletes.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, felkészült.

Kínálnak tartósítószermentes, kisüzemi 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket, kézműves söröket, kiemelkedő töményitalokat, prémium gin-tonicokat és közel félszáz minőségi bort Erdélyből és a Kárpátokon túlról. Ezek többségét kimérik pohárra is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@bistrodelarte.ro címre