2021-ben nyitott étterem Farkaslakán, mely az azonos nevű panzió keretén belül működik, szemben Tamási Áron síremlékével, a Hadnagy benzinkút mellett. Az impozáns épületen kereszt, a bejárati ajtókat népi mintázatú szemgyönyörködtető falfestés díszíti. A beltér dekorációszegény, kissé kietlen, személytelen, a terasz viszont igényes, hangulatos.
Az étlapon a magyar és székely konyha népszerű fogásai sorjáznak, kiegészítve a szokásos pacal- és parasztcsorbával. A szokványos töltött rántott és sült sertés, illetve csirkehúsból készült ételek mellett kínálnak süllőt, pisztrángot, bárányflekkent, kacsacombot és gombapaprikást puliszkával. A desszert műfajban az általam rendelt túrófánkon kívül csak palacsintákat tartanak. Kínálnak klasszikus és helyi reggeliket, e rovatban szerepel a megszokott tojásételek és bundáskenyér mellett a túrós puliszka, a rántott sajt, valamint a miccs is.
Az árak értékarányosak, egyes esetekben meglepően kedvezőek. Levesekre átszámolva 1200 és 1400 forint közötti összeget kérnek, a főételek többségének díjszabása körettel együtt 2000 forint körül van, desszertek 1000 forintba kerülnek. Reggeliket 600 és 1400 forint között kapunk.
Előételképpen túrós puliszkát kértem, ami gigantikus adag volt jól elkészítve, cseréptányérban sütötték rá a puliszkára a tejfölt és a „puliszkatúrót”, ahogy errefelé nevezik a többnyire juhsajtól készült, erjesztett ún. burduf-túrót, majd az ételt füstölt szalonnából készült kakastaréjjal tálalták. Friss, házi jellegű pityókás kenyeret adtak mellé. Egy adag garantáltan fedi egy férfiember napi kalória-szükségletét. Második fogásom sült kacsacomb volt hagymás törtburgonyával és párolt lilakáposztával. Tisztes, házias, szépen tálalt fogást kaptam, a hús omlós volt, jó ízű, jobb lett volna nem rátenni a barackmártást, ne rontsa a bőr ropogósságát. A hely Facebook-oldalán eme étel fotóján helyben panírozott hagymakarikák szerepeltek, nekem mirelit jutott, persze frissen sütve. Megelégedésemre szolgált a jó állagú, jó ízű túrófánk is, amit jól sikerült áfonya- és tejfelmártással szolgáltak fel. Ez is komoly adag volt, az átlagosnak nagyjából kétszerese.
A kiszolgálás remek, élmény volt eszmét cserélni a kommunikatív, talpra esett, szívélyes felszolgálóval. Az első fogás több, mint háromnegyed órával a megrendelése után érkezett, pedig ottjártam idején alig volt vendég. Onnan szerencsére már simán ment minden.
Az italválaszték nem sok izgalmat hordoz. Román nagypincészetek borait tartják a tágan értelmezett Erdélyből s a Kárpátokon túlról. A nagyipari sörök mellett a Csíkszentsimoni Manufaktúra néhány söre kapható. A töményitalok a csíki áfonyalikőrt leszámítva tömegtermékek.
Értékelés
Összélmény: 3,75 pont
Konyha: 3,75 pont
Atmoszféra: 3,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a hadnagyetterem@gmail.com címre