Torda városa sóbányájáról nevezetes közel egy évezrede, itt már I. Géza király idejében dokumentálhatóan bányásztak sót. Az 1910-es népszámlálás idején a lakosság két harmada magyar volt, 15.167 lakosból 10.533-an vallották magukat magyarnak. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás idején a magyarság részaránya nem érte már el a 10%-ot, 47.744 lakosból 3.905 volt magyar. A város ikonikus étterme a sóbányától nem messze működik, festői környezetben, egy hatalmas vállalkozás részeként. Ottjártunk idején, 2021. áprilisában csak a terasz volt nyitva, a beltérben nem lehetett leülni. Az asztalon menzába illő só- és borslisztszóró, olaj ill. ecettartó, bennük kommersz ecet és nagyipari napraforgóolaj. Az étterem neve egy ügyes, helyhez illő román szójáték, egyszerre jelent sódarabokat és azt, hogy „a só az ételekben”.
Az étlap gerincét az erdélyi konyha népszerű ételei képezik, melyeket néhány nemzetközi fogás színesít. Kínálnak többek között: padlizsánkrémet, sült paprikás csirkesalátát, marhagulyást, tordai pecsenyét, kolozsvári káposztát, lazacot erdei gombás rizzsel körítve, pisztrángot roston vagy kukoricadarába forgatva és mélysütve, marhabélszínt roston sült zöldséggel, kacsacombot párolt káposztaágyon, almát tarte-ot és csokilávát.
Az árak értékarányosak. Előételeké átszámolva 2000 és 3200, leveseké 1200 és 1700, főételeké 2200 és 5200 forint között mozog. Desszertek 1400 forint körül kaphatók.
Miután rendeléskor derült ki, hogy az étlapon szereplő ételek közül nincs gyuvecs, lepény (placinta), tarte és sült alma, végül erdei gombás rizset, ürüsültet és túrógombócot kértünk. (Utóbbinak neve az étlapon „erdélyi papanasi” azaz túrófánk, a román éttermek legnépszerűbb desszertje.) A rizs jól sikerült, a gomba valóban erdei volt benne, mint az étlap ígérte, krémessége, szaftossága a rizottóra emlékeztetett. Az alaposan megpárolt, majd megsütött ürü amatőr módon készült, darabolásra és elkészítésre egyaránt, de élvezhető volt. A mellé adott puliszka jól sikerült, a sült krumplit nagyobb darabokra vágták, majd túl forró olajban sütötték, így belül nyerses maradt. A túrógombóc formázása amatőr, ízre-állagra házias, izgalom-mentes, de élvezhető volt.
A kiszolgálás cseppet sem kedves. A pincér hölgy a formális udvariasság szabályait betartotta ugyan, de metakommunikációja kifejezetten barátságtalan volt, hosszú időre ismételten eltűnt. Egyébként társaival szívta cigarettáját a fedett terasz végében.
Az itallap különlegessége az éttermet is működtető vállalkozás keretében készült bio almalé, minőségi bor (Issa pincészet) valamint pálinka. A sörök és az import töményitalok között is akad egy-két jobbacska tétel.
Értékelés
Összélmény: 3,75 pont
Konyha: 3,75 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 2,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurantsareanbucate@gmail.com címre