Igényes berendezésű étterem a Sepsiszentgyörgyről Csíkszereda irányában kivezető út szélén egy modern épületben. A falra erősített polcokon borosüvegek, nagy beltartalmú pohár dugókkal, boros poharak, továbbá gasztronómiai kiadványok. A székek támláját székely szimbólumokkal, a nappal és a holddal ékítették. Az asztalon só- és borsdaráló, esztétikus korondi kerámia szalvetta-tartó.
A Kastély étterem működtetői úttörők voltak az igényes vendéglátás székelyföldi elterjesztésébe. Már 2015 előtt a jó minőségű alapanyagok kíméletes, kreatív feldolgozására törekedtek. Az átgondolt, összefogott étlap szakít a sablonokkal, abban is, hogy nem bízza vendégre a köretválasztást, hanem minden étel komplett kompozíció, a fekete rizzsel és wasabismajonézes jégsalátával tálalt, bőrén sült lazactól az aranyburgonyával és diós rukkolával kínált kacsamájas marhabélszínig. Mint a honlapról megtudhatjuk, Kovács Gábor Áron séf, aki egyben tulajdonos, megfordult a Fricska, Déryné, Klassz, a Seasons és Halászbástya éttermekben is. Az étlap a magyar és nemzetközi konyha népszerű ételeiből kínál csinos, de nem eltúlzott választékot. Megtaláljuk rajta a kakaslevest, hentes gulyást, húsgombóclevest, cigánypecsenyét, mangalica-kolbászt és -flekkent éppen úgy, mint a bélszínsalátát, a tatárbifszteket, a zöld korianderes pastaval körített rákot, a szecsuáni borsos csirkecombot, grillezett koktélparadicsommal, cukkinivel és mákos zöldpaszullyal.
Az árak a minőséghez képest kedvezőek. Előételeké átszámolva 2000 és 3200, leveseké 1200 és 1400, főételeké 2200 és 6000, desszerteké 900 és 1300 forint között mozog 2021 áprilisában.
A Kastély étteremben az elmúlt öt évben többször is megfordultunk. Emlékezetes előétel volt a szezámmagos vörös tonhal fafülgombás salátával. A friss vörös tonhalat fekete és fehér szezámmag elegyébe forgatták, úgy sütötték meg, kíméletesen. Jó volt hozzá a vegyes leveles salátából (radicchio, rukkola, salátanövény) és juliennere vágott répából álló köretágy, melynek harmonikus dresszingjében felsejlik a szezámolaj, a szójaszósz és némi lime. A levesek közül a zöldségconsomméra esett a választásunk, ami szép tiszta, sötét színű, koncentrált, kifejező ízű volt, vékony szeletekre vágott csiperkével és fafülgombával tálalták. A konfitált kacsacomb aszaltszilvás lilakáposztával az étlap egyik slágere, első látogatásunk óta szerepel a választékban. A comb jó ízű, kívül szépen pirult, belül rózsaszínű, jól sikerült, a lilakáposzta is jó volt hozzá. Nem bántuk volna, ha egy klasszikus köretelem is helyet kap a tányéron. A pohárban tálalt kávés panna cottahoz jól passzolt a könnyed dióhab és a karamell. A 2021 tavaszától érvényes étlapról a „borlekváros és almabefőttes kacsamáj creme brullée-t” kóstoltam, ami remek ízegyensúlyú birsraguval és erdei gyümölcsökkel érkezett a jelzett kísérők helyett, a cserét nem bántam. A főelem ízletes volt, állagán lehetne még javítani. A csokicsoda nevű trendi, befőttes üvegben tálalt desszert kiemelkedő volt, különféle színű és ízű csokirétegeken némi pirított édesmorzsa adta a roppanós elemet, az ízek összjátéka remek.
A kiszolgálás udvarias, gyors, szolgálatkész.
A borlap szép, mintegy negyven tételes választékot kínál a román és a magyar borok legjavából. Tartanak kiemelkedő helyi pálinkákat és néhány jó sört, valamint import töményitalt is.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 4,75 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a mezanplas@gmail.com címre