Petry Bisztró – Grill and Wine

  • 1 471

A Petry név egy modellértékű marosvásárhelyi magyar húsipari vállalkozást fed, mely felelevenítette a kommunizmus előtti családi hagyományokat. A remek felvágottak forgalomba hozatalát egy street food jellegű, a város főterén működő egység, majd egy minőségi, a fine dining irányában kacsingató étterem megnyitása követte, ahol a húsokat, halakat és zöldségeket napjaink csúcstechnológiáját jelentő Josper sütőben készítik el. A beltér rendkívül hangulatos, ügyesen használják dekorációként a borospalackokat és hordókat. Három nyelvű (magyar, román, angol) honlapot működtetnek, az étlap is három nyelvű. 2018-ban elnyerték a Magyar Termék Nagydíj utódaként létrehozott Érték és Minőség Nagydíjat.

A honlap választ ad arra a kérdésre, hogy miért bisztrót nyitottak? „Mert olyan alapelveket fogalmaztunk meg, amelyek ehhez illenek – friss alapanyagok, idényszerű, zöld fűszerek, finom ételek, hagyománykövetés. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy helyi alapanyagokat használjuk amennyiben lehet, és szezonális termékeket ételeinkhez.” Az étlap fő iránycsapása a „flekken”, melynek történetét és a városhoz való kapcsolódását irodalmi körítéssel kínálja a honlap. Megtudhatjuk, hogy város egyik legrégebbi céhe a mészárosoké volt, melynek Losonczi László alvajda 1493-ban adott szabadalmi levelet. A mészárosok céhe 1680-tól jegyzőkönyvekben örökítette meg a szerveződés szempontjából releváns eseményeket és pontokba szedte a működési szabályait, szerepet vállalt a település gazdasági és társadalmi életében, mi több, ha kellett vérüket is áldozták, hisz erős védőbástyát tartottak fenn a város védelmi rendszerében. Megtudhatjuk az is, hogy a Petryek majd mindegyike céhtag is volt. A mészáros céh tagjai által szervezett lakmározásokon „a legnépszerűbb eledel a rostélyon, faszén fölött sütött, borral öntözött karaj, az igazi flekken volt. Ezzel a főfogással vendégelték meg a városba látogató nevezetességeket, így hamar híre ment a “flekkenfalvi” különlegességnek.” Mindezek fényében nem meglepő, ha a fő iránycsapást a minőségi húsok jelentik, azon belül az érlelt marha-steakek, de készítenek sertéshúsból, szárnyasokból és halakból is igen izgalmas ételeket. Mi több, a vegetariánus fogásaik is messze túlmutatnak az e műfajban ismert sablon-tányérokon. A 2020/21-es, márciusig érvényes téli étlapon szerepel többek között borkísérő tapas-tál (aminek keretében tálalnak libamájpástétomot fekete szarvasgombával, cukkinikrémet, karfiolkrémet, tepertőkrémet almával, házi kenyérrel és házi lepénnyel), csontvelő karamellizált hagymával és chimichurri mártással, berbécskaraj pisztáciakéregben, mentás zöldborsópürével, szezámmagos tonhalsteak kókuszos édesburgonyapürével, korianderhabbal, csoki szuflé mentás málnasorbet-val. Kínálnak négy fogásos vegetariánus degusztációs menüt is, ennek keretében többek között bulguros quinoa salátát koktélparadicsomos mango-salsával, grillezett karfiollal és citromkaviárral, cékla-wellingtont, pavlovát gesztenyepürével, meggymártással és naranccsal.

Az árak értékarányosak, nem alacsonyak, de megfizethetőek. Előételek ára átszámolva 2200 és 3200, leveseké 1300 és 1800, főételek többségéé körettel együtt 3000 és 5000 forint között mozog, desszerteké 1600 forint körül.

Társam vegetariánus korszakát élte épp, ő édesburgonya-avokádó-quinoaval töltött paradicsom-hajdinapehely tartalmú ételkölteményt rendelt, ami ízre, állagra egyaránt meggyőző, ötletes, eredeti fogás volt, mely megrögzött húsevőknek is kulináris örömöt okozhat. Külön kiemelném a virtuóz tálalást. Jómagam bruschetta-varinációkat kértem, négy remek bruschettát kaptam, szárított marhahátszínnel és paradicsom-salsaval, Josperben sült paprikával és karamellizált hagymával, chorizo-s túrókrémmel valamint, gombakrémmel. Főételként a polipra esett a választásom, amit salátaágyon kínáltak, sikerült elkerülni a gumisság csapdáját, íze is kellemes füstös-pörzses volt. Jól sikerült a mille feuille is, amit dióhabbal, friss málnával töltöttek, tojásfehérje-habbal sütöttek be és helyben készült csokifagyival tálaltak. A fehér mangókrémes csoki mousse-t tortaszerűen tálalták, a mangó arányát szívesen növeltük volna a kompozícióban.

A kiszolgálás kifogástalan: kedves, udvarias, gyors és szakszerű.

A borlap impozáns, párját ritkítja, erdélyi és anyaországi csúcsborászatokra alapoz, számos tételt kimérnek pohárra is. Kínálnak kézműves söröket és kiemelkedő töményitalokat is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a petrybistro@gmail.com címre