A Gléda vendéglő két kiemelkedő magyar séf, Deli János és Kerekes Sándor közös vállalkozása, mint különböző világhálós forrásokból megtudhatjuk, több éves álmodozás és tervezés beteljesülése. A hely honlapján olvasható mindkettejük impozáns életrajza, Deli János megfordult többek között Heston Blumenthal konyháján, itthon a Mákban, a Márgában és az Aranyszarvasban, Kerekes Sándor többek között a Mátyás pincében, a Várkert Casinoban, a Gold bisztróban és az Almáriumban, hogy csak azokat a helyeket említsem, melyeket volt szerencsém meglátogatni az elmúlt években. A beltér jól kitalált, megnyerő, elegáns, de feszengésmentes. Hajópadló, kék-fehér kockás abrosz, hatalmas hűtőpultban szépen elrendezve a étteremhez tartozó ínyencbolt kínálata, sok zöld növény, az ipari dizájnra emlékeztető mennyezet feketére festett elszívóval. A szódavíz békebeli vastag szódásüvegben érkezik.
Ars poetica-juk: „klasszikus házias ízek, modern konyhatechnológia és családias hangulat.” Ez így nagyon szerény, de helytálló megfogalmazása a valóságnak. Az étlap jól átgondolt, minden fogás kóstolásra csábít. A konyha elsősorban a magyar ízharmóniákra épít, de kitekint a nemzetközi gasztronómiára is. A buggyantott tojásos galuskával körített borjúpaprikás, a házi túrós csuszával kísért szürkeharcsapaprikás, a friss lecsóval és pirított puliszkával kínált mangalicatarja mellett választhatjuk „Boulanger” csirkemellet vagy a rosé kacsamellet bazsalikomos chilis eperrel.
Az árak értékarányosak. Előételek 2200 és 14900 (utóbbi tokhalkaviár két személyre), levesek 1800 és 2500, főételek 3500 és 7200, desszertek 1400 és 1900 forint között kaphatóak.
Indításnak mentás zöldborsókrémlevest kértünk, amit mangalicasonkába tekert kecskesajtbetéttel szolgáltak fel, valamint nyári szarvasgombás kacsamájterrine-t. A leves selymes volt, friss ízhatású, szépen hozta az alapanyag zsenge ízeit, jó volt hozzá a betét is. A terrine látványra is művészi alkotással ért fel, íze, állaga kifogástalan. Főételünk bőrön sült fogasfilé volt, amit parajos tagliatelle ágyon kínáltak, ez is kiemelkedő darabja volt a műfajnak, a hal kellően szaftos, kívül pörzses, a pasta tökéletesen megfőzve, a harmónia a hal és a köret között remek. Desszertképpen friss gyümölcsökkel ékített citromos posset-t kértünk, ami kiváló zárásnak bizonyult.
A kiszolgálás kifogástalan, kedves, kommunikatív.
Az itallap az étterem alapkoncepcióház illően minőségelvű. A borlap messze átlag feletti, tartanak mintegy húszféle pezsgőt és habzóbort, zömük tucatmárkáktól eltérő igényes champagne, a „csendes” borok száma közel százra rúg, néhány szép francia tételt leszámítva magyar borokat kínálnak, Kárpát medencei kitekintéssel, az anyaországi élvonal mellett felfedezhetünk erdélyi, felvidéki és délvidéki magyar borokat is. Emellett vannak kiváló kézműves söreik és prémium pálinkáik.
Értékelés
Összélmény: 5+ pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@gledavendeglo.eu címre