Hús-megálló 2. – Csíki söröző

  • 976

A Baja külvárosában működő Hús-megálló 2020-ban új egységet nyitott a város központjában, a Plébánia-templom tőszomszédságában. A beltér dekorációjának meghatározó eleme a falra festett, szemgyönyörködtető (Nagy)Magyarország térkép, melyen fel vannak tüntetve a fontosabb beszállítók – a Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra, a Délvidéken, közelebbről Hajdújáráson, valamint a Szerémségben borászkodó Maurer Oszkár, a parajdi sóbánya valamint a Zirci Apátsági sörfőzde. A térkép felett a Monarchia-korabeli, gyönyörű kidolgozottságú angyalos nagycímer. A határtalan magyar nemzetben gondolkodó ember hamar otthon érzi itt magát.

Az étlap nemzetközinek mondható, jelentős részét a burgerek és saláták teszik ki, de van benne egy erős erdélyi vonulat is: kínálnak többek között székely batyut (a ropogós lepény kolbászos savanyúkáposztás hagymás ragut rejt, amit fokhagymás tejfeles mártással ízesítenek), kolozsvári sertéstarját és parajdi salátát is. Továbbá ropogós csirkeszárnyakat és csirkemellcsíkokat, sült szürkemarhakolbászt és miccset. A tájjellegűnek tűnő ételek elnevezése többnyire a fantázia szüleménye, amit egy-egy fűszer vagy alapanyag használata indokol egyes esetekben. Kínálnak hagyományos reggeliket és óriáspalacsintákat is.

Az árak kedvezőek. A honlapon 2021 januárjában olvasható étlapon a toastok és reggelik 390 és 790, burgerek körettel együtt 990 és 2490, desszertek 990 és 1190 forint közötti összegbe kerülnek.

Az általunk rendelt „vendégmarasztaló” kompozíciót két gránitlapot rögzítő impozáns, célirányos fatákolmányon tálalták, rajta saját készítésű miccs, sült kolbász, száraz kolbász, csalamádé, savanyú káposzta, hagyma, kecskesajt és szószok, mellette kencék, remek zakuszka, tökmagkrém, illetve padlizsános babkrém. Utóbbit időközben fűszeres babpürére cserélték, ami szerencsés döntés volt. A miccs lehetett volna szaftosabb, a kolbász, a sajtok és a savanyúságok ízletesek voltak. Kértünk burgert is, ami retro stílusban készült, mint megtudtuk a jelen levő tulajdonostól, a közönség nagyobbik része ragaszkodik az átsütött és az „új hullámos” stílus keretében megszokottnál vékonyabb húspogácsához. Ezeknek az is a neve, hogy „hamburgerek a múltból”. Tartanak viszont „tradicionális hamburgerek” címszó alatt nagyobb húspogácsákkal készült burgereket is, marha-, szarvas- vaddisznó és bárányhúsból. A Drakula gróf kedvence a legígéretesebb, ennek nevét szerencsés lenne lecserélni, akkor is, ha Bram Stoker fantáziájának szülöttje kedvelte a vért, mert a figura történelmi ihletőjének, a karóba húzó Vladnak nem sok köze volt Erdélyhez. A mákosguba torta elegendőnek bizonyult mindhármunk számára. Szaftos volt és hozta a magyar ízlésnek oly kedves, megszokott ízharmóniákat.

A kiszolgálás kedves és udvarias.

Az itallap Maurer Oszkár borait, a csíkszentsimoni, illetve a zirci sörfőzde söreit, a Csíki Csempész sorozatba tartozó töményitalokat, valamint a kitűnő deszki pálinkafőzde, a Gong pálinkáit kínálja kedvező áron.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont