A Zama Kolozsvár belvárosában működik. A leghangulatosabb helyek egyike, nemcsak a városban, hanem Erdély-szinten, a belsőépítész mestermunkát végzett. A modern és rusztikus elemek, valamint az ipari dizájn lenyűgöző elegyben olvadnak össze. Egyik fal nyers tégla, a másik mesterségesen koptatott, antik hatású, rajta az étterem jól megtervezett logója. Korszerű bútorzat és világító testek, falra szerelt polcon régi használati tárgyak, láthatóvá tett elszívók és feketére festett csövek a fejünk felett. A háttérben cool jazz szól.

Az étlap az erdélyi népi ételekre fókuszál, beleértve dicséretes módon a magyar hagyományokat, a kolozsvári valamint a lucskos káposztának például szerepel kifogástalan helyesírással magyarul is a neve az étlapon. A desszertrovatban feltűnik a somlói galuska is. Az ételmegnevezések közt sok a közhasználaton kívüli népies román kifejezés – beleértve a hely nevét adó leves-megnevezést – ami egyébként rokonszenves vonás. Az étlapot a román népi konyhát népszerűsítő sztárszakás, Mircea Groza idézetei ékítik.

Az árak meglepően kedvezőek ahhoz képest, hogy Kolozsvár központjában járunk az egyik legismertebb és elismertebb helyen. Tartalmas és tisztes adag levesek nem sokkal 1000 forint felett, főételek nagyobbik része 2000 forintnak megfelelő lej körül, desszertek 1000 és 1500 forint között.

Padlizsánkrém korrekt, hozza a szokásos ízharmóniákat, ami Erdélyben majd minden háziasszony asztalán megtalálható. A festett halikrával ízesített variáns egy kulináris tévedés. A rókagombás zakuszka finom, házias. A kencékhez adott kenyér minősége elmarad a hely színvonalától, holott Kolozsváron nem nehéz minőségi kenyeret beszerezni, ha már nem vállalkoznak a helyben kelesztésre és sütésre. Az erdei gombákból készült tejfeles, zöldséges leves házias, ízletes. A málnás csokitorta itt piskótaalapon könnyed, mousse-szerű csoki valamint málnakrémet jelent, amit készterméknek tűnő csokimártással húztak át. Nem élvezhetetlen, de nem is átütő desszert. (Teszt időpontja: 2020. február 4.)

A kiszolgálás udvarias, kedves, szívélyes, visszatérésre csábító.

A borlap viszonylag szűk, nagyjából 20, jól összeválogatott, minőségi tételt integrál. Feltűnik néhány erdélyi és anyaországi magyar bor is a választékban. A frissen préselt levek között nemcsak a szokásos narancsot és grapefruitot találjuk meg, hanem céklát is. Tartanak kézműves söröket és házi pálinkákat.

Értékelés:

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a zamabistro@gmail.com címre