A Baracca Erdély első, ma is működő fine dining étterme Kolozsvár történelmi központjában. Ipari dizájn, elegáns kivitelben. Nyerstéglafal előtt hatalmas, fémből készült rács-építmény rajta minőségi borok, a világítótestek hatalmas félgömbök, a plafonon végigvonul a fémszínű szellőztető cső, a terem végében pizza-kemence, amiben ég a tűz. Az asztalon fehér abrosz, rajta só- és borsdaráló. Szerethető, egyedi atmoszféra.
A konyha magas technológiai felkészültségről és kreativitásról tesz bizonyságot. Ötletes párosítások, eredeti íz-harmóniák. Igényes, nem ritkán presztízs-alapanyagokkal dolgoznak, de egyszerűbbekhez is értő kézzel nyúlnak (lásd például „krumpli-textúrák tojássárgájával és helyi szarvasgombával”). A tonhalat bio minősítésű feketelencsével és bio tojássárgájával valamint wasabival kínálják, az Angus marhapofát paszternákpürével, marinált hagymával és gombákkal. Egyes jól sikerült kreációkat fél évtizeden keresztül is a választékban tartanak, mint például az általunk is rendelt sajtmousse-t, csirkemellet és sorbet-t. Az étlap komoly választékot kínál, de átgondolt és összefogott, szinte minden fogás megkóstolásra csábít. A tálalás szemet gyönyörködtető. Három éve táplált kovásszal sütik a kenyeret. A Fragment mellett mind a mi tapasztalatunk, mind a Gault Millau kalauz szerint Erdély legjobb étterme.
Az árak a fine dining világához illeszkednek. Az előételek ára 2700 és 6000, főételeké 3800 és 9000, desszerteké 1800 és 2300 forintnak megfelelő lej között mozog.
Az étterem egyik ikonikus előételét rendeltük meg elsőként, mely „kecskesajt-mousse, citrom-gél, vajpor, gruyere sajtból készült ropogós” névre hallgat. Ízletes, koncentrált, jó állagú kecskesajt-mousse-t kaptunk, amihez helyben készült, remek kenyeret adnak. Jó hozzá a pöttyökben kapott viszkózus citrommártás és a sajtropogós. A vajpor inkább show-elem. Másik előételünk a marhanyelv volt, amit paszternákpürével, házi savanyúsággal, füstös majonézzel tálaltak és körteecettel ízesítettek az étlap leírása szerint. Vékonyra szelt, ízletes marhanyelvet kaptunk, minőségi salátaegyveleggel és jó tartású marinált zöldségekkel összekeverve, selymes paszternákpüré-ágyon felszolgálva. Főételként csirkemellet kértünk vargányakéregben, padlizsánnal, polentával, shi take gombával. A megfelelően megsütött csirkemellet nemcsak vargányaporba, hanem fekete és fehér szezámmag-egyvelegbe is bele forgatták. Jó volt hozzá a pirított shi take, a kifejező ízű pecsenyemártás és a teljesen homogén, krémszerű polenta. A vékony szelet sült padlizsán látványos dekorációs elem. Desszertünk szintén egy klasszikus volt, „passiógyümölcs-sorbet, fehércsokoládé-kruszta, sáfrány, mentakrém”. A jó állagú, intenzív marajuca-íz-élményt adó fagylalt fehércsoki-gömbbel érkezik (amiben akár sáfrány is lehetett), ízletes mentaszószon tálalva. Mellette meringue-re emlékeztető ropogós elemek. Kreatív, emlékezetes tányér.
A kiszolgálás udvarias, szakszerű, kissé személytelen.
Meglepő, hogy a sörök ellentétben az étterem általános igényességével a nagyipari vonalat képviselik, az igényes töményválaszték is elég szerény. A borlap viszont impozáns, száznál is több minőségi, olasz, francia, spanyol, román bort integrál néhány újvilági mellett. Magyarországot a Disznókő pincészet 5 puttonyos tokaji aszúja képviseli. Tizenöt tételt kimérnek pohárra (150 ml) is.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Dekoráció: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rezervari@baracca.ro címre