Söröshordó Csárda – Butoiasul cu bere

  • 823

Rendkívül hangulatos csárda Nagybánya központjában. A Trianon előtt 80%-os magyar többséggel bíró Nagybányán ma 10%-nyi magyar él és egyetlen magyar szónak is örül az ember egy étterem bejáratánál. A felirat: „Butoiasul cu bere – Csarda”.  A jó érzés fokozódik, amikor a rendkívüli stílusérzékkel megtervezett beltérben berámázott képeket látunk a falon Nagybánya központjáról az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Kő- illetve téglafal, belső gerendázat, hangulatos szeparék, a dekorációban egy antik falióra is helyet kap. A mosdóban a rusztikus kagylók hordókon pihennek, a cégtábla is integrál egy régi hordócskát. Az étlap újságot mintáz, indításképpen kisebb szövegeket olvashatunk a címlapon étteremről, a legtöbb ételről fotó is látható a belső lapokon. A háttérzene sajátos, ott-tartózkodásunk elején hangulatos jazz szól, amit egyszerre csak román népzene vált fel. Az asztalon ipari borsliszt-szóró, kommersz napraforgóolaj és ecet, de kérésre hoznak nem kiugró minőségű olívaolajat is.

Az étlap román, olasz és nemzetközi fogásokat kínál. Pizza-bagettek, bruschetták, kenegetők, tatárbifsztek, jól ismert csorbák, sült és rántott húsok, előbbiek különféle rátétekkel, pizzák, pasta-k, sokféle egy vegyes tál. Az ételek zöméhez köret is tartozik. Zárásként mákos tészta, szilvásgombóc, túrófánk és palacsinta kérhető.

Az árak meglepően barátságosak. Levesek és a desszertek zöme átszámolva 1000 forint körül kapható. Pizzák, pasta-k 1500 és 2500 forint között, de a főételek zöme is beilleszkedik ebbe a sávba.

A fogas szaftos, nem sütötték túl, körete mirelit krumpli-krokett, a halon az étlap által ígért pesto helyett majonézállagú mártás. A pisztráng bőrén szenes szemcsék, de halhús finom, az alapanyag friss volt. A köretként kapott roston sült zöldség (cukkini, paradicsom, paprika, hagyma, padlizsán, gomba) megfelelt elvárásainknak. Kértünk párolt vargányát is, ami rendben találtatott. A „pizza prosciutto crudo – parmezán – rukkola” élvezhető, bár füstölt sonka került rá az ígért feltét helyett. A túrófánk formázása amatőr, de íze, állaga megnyerő.

Kiszolgálás udvarias, kissé személytelen.

A borlap erdélyi és Kárpátokon túli, egy-két nagypincészet kivételével igényesebb közép-birtokok nedűiből kínál több mint 30 tételes válogatást. Pohárra csak a ház három folyó bora kapható. A sör- és töményválaszték kommersz.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3.5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a butoiasucubere@yahoo.com címre