A Lovas Kikötő elvarázsolt vendéglátóegység egy mindössze 523 lelket számláló községben, a Balaton északi partján, Veszprém vármegyében, Alsőörs mellett, kevesebb, mint két kilométerre a parttól. A belteret és a teraszt nagy gonddal rendezték be, minden apró részletre odafigyelve, személyességgel töltve meg a teret. „A Balaton és a szőlődombok ölelésében találod a Lovas Kikötőt, Lovas község közepén. A kikötők hangulatának megfelelően itt egyszerre találsz nyugalmat és inspirációt, felfedezni valót. Hétköznapi felfedezők Kikötője ez. A Lovas Kikötő mediterrán mintára egyszerre reggeliző, bisztró, kávézó, este pedig bár. (…) Túraútvonalon haladók, Rómain kerékpározók és motorozók, szamár és lóháton érkezők, mind-mind kiköthettek nálunk!” – olvashatjuk a honlap köszöntőjében. „A Lovas Kikötő” menüpontból megtudhatjuk, hogy „saját gyűjtésű, családi és lomtalanításokban, piacokról megmentett tárgyak adják a berendezés gerincét, ami ad a Lovas Kikötőnek egy sajátos eklektikát”. „A klasszikus vendéglátáson túl nyugalmat és/vagy tartalmat szeretnénk adni az itt töltött idődnek. Zenével, könyvekkel, koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal és egyéb programokkal tesszük különlegessé a Lovas Kikötő életét. Fontos számunkra a Balaton és a Balaton-felvidék, igyekszünk működésünkkel ahhoz méltóan itt lenni, támogatni annak adottságait és óvni értékeit.” – írják. Vonzó ars poetica, amit a saját tapasztalat is visszaigazol. Helyi termékeket forgalmazó delikátboltként is működnek.
Reggelire többek között hagyományos tojásételeket, töltött bundáskenyeret (töltelék variánsok: kecskesajt – aszalt paradicsom, bacon – cheddar, camembert – áfonya), müzlit, grillezett virslit kínálnak, továbbá lesütött húst zsírjában, kovászos kenyérrel, mediterrán antipastit, valamint péksüteményeket. Délben és este prémium szendvicseket, quesadillákat, házi süteményeket, belga csokiszuflét, mákos vagy szilvás vajas crumble-t rendelhetünk, kívánság szerint vaníliafagyival.
Ettünk egy ízletes grillezett csípős kolbászt, amit kovászos kenyérrel, mustárral és savanyúság-egyveleggel szolgáltak fel, utóbbi nem kovászolt volt, de élvezetes. Megnyert a lelkes amatőrök bloggercukrászdáira emlékeztető vegán szilvás csokitorta is. Megkóstoltuk a Cloud9 márkájú mangós-kókuszos fagyidesszertet, ittunk presszókávét és cappuccino-t remek croissant-nal kísérve. Utóbbit Franciaországból kapják és helyben sütik készre. Megkóstoltuk a lovasi Kishegyen gazdálkodó Levendula pincészet Juhfarkját, valamint a szintén lovasi Öreghegyen működő Vámosi pince Olaszrizlingjét, mindkettő kiemelkedőnek bizonyult, meglepő, hogy e figyelemre méltó borműhelyekről milyen kevés szó esik.
A kiszolgálás kifogástalan, mint megtudtuk, személyesen az üzletvezető-tulajdonos Csomai Lóránt foglalkozott velünk, aki kamaszkora óta vágyott egy vendéglátóhelyre, amit elmondása szerint végül 2016-ban alapított meg. Az eltelt nyolc év alatt lelkesedés nem tört meg, nyitott, a minőségi vendéglátás és a helyi értékek megőrzése iránt elkötelezett, kommunikatív embert ismertünk meg benne.
A minőségi kávén, teán, szörpökön kívül figyelemreméltó a borválasztékuk, három helyi pincészet borait kínálják a Skrabski-borok mellett. A sörök terén megtaláljuk náluk a Heineken cég néhány népszerű termékét, valamint három cseh kisüzemi főzetet. A töményválaszték is igényes, mind az import tételeket, mind pedig a pálinkákat illetően, a Pannonhalmi főzdétől kínálnak igen szép választékot.
Összélmény: 5 pont
Italválaszték: 5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a lovaskikoto@gmail.com címre