Olasztelek Bardóc fiúszék egykori központja, egy 648 lelkes közel színmagyar falu, mely nevét Károly Róbert olasz telepeseiről kapta. Gyönyörűen felújított kastélyában működik a régió egyik legjobb étterme, mely bekerült a Kövi Pál szellemiségét felvállaló, a megújulást a hagyományokhoz való visszatérésben látó vendéglátóegységek „Gasztrotérkép” nevű szakmai közösségébe. A beltér hangulatos, ügyesen ötvözték a rusztikus és a korszerű dizájnelemeket, a gerendás mennyezettől a megmaradt freskórészlet motívumai által ihletett absztrakt festményig. Míves gyertyatartók, szép ívű fehér porcelánvázákban mezei virágcsokrok, az ablak egyik sarkában kalapformájú borhűtőben parafadugók. Nyáron kellemes teraszt is működtetnek.

A konyha a helyi gasztronómia gyökereiből táplálkozik, de megjelenik az étlapon az alföldi gulyás, a szarvasgombás, helyben készült olasz tészta s néhány nemzetközi fogás is. Kínálnak többek között székelydályai bivalymozzarellát padlizsánnal és paradicsommal, ami a fotó alapján helyi alapanyagokból készült olasz ihletésű ügyes kompozíciónak tűnik, csirkemáj parfait-t, kemencés csülköt hecserliszósszal, beluga lencsével, narancsos sárgarépa-pürével, marhabélszínt szarvasgombás burgonyapürével, borban párolt körtét vörösborredukcióval, csoki trüffellel.

A tárkonyos csirkeraguleves jó ízegyensúlyú, értékeltük, hogy nem tartalmaz semmiféle felesleges lisztes sűrítést, a hús és a zöldség egyaránt jó állagú. A híres-neves sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség friss pityókás kenyerét adják mellé. A füstölt pisztrángos citrusos saláta ízletes, jók az arányok, jó ötlet a szépen meghámozott grapefruit és narancsgerezdeket s a vegyes levélsalátát gránátalmaszemekkel vegyíteni. A dresszing lehetett volna karakteresebb, de így is jól sikerült ez a tányér. A puliszkaátirat szépen tálalt, jó állagú, kiváló ízharmóniájú kompozíció, az étkezés fénypontja. A kacsasült omlós, a sóval túl óvatosan bántak mind a kacsa, mind pedig a nem kiugró burgonya esetében, a lilakáposzta lehetett volna édesebb és zsírosabb, az egyébként jobbacska, savasra hangolt mártás pedig meggyőzőbb. Összességében nem volt e fogás élvezhetetlen, de a leves-előétel kör után, mi tagadás, jobbat vártunk. A narancsmártásos csokitorta ízletes, korrekt, akárcsak a pohárkrémként felszolgált krémes.

A kiszolgálás szívélyes, udvarias. A helybéli fiatal székely menyecskékből árad a természetes kedvesség és motiváltság.

A habzókkal együtt közel félszáz minőségi, elsősorban erdélyi bort kínálnak, de bekerült a választékba néhány anyaországi és francia nedű is. A három legjelentősebb erdélyi magyar pincészet, a Balla, a Nachbil és a Kárásztelek nedűi egyaránt szerepelnek a választékban. Kimérve sajnos nem adnak egyetlen tételt sem. Az egyik legjobb erdélyi főzde, a Sanct Georgius kiemelkedő gyümölcspárlataiból igen szép szortimentet válogattak össze, az import tömények között is akad több prémium kategóriás nedű. Az Asasi és a Heineken nagyipari multisörei mellett több főzetet is választékba vettek a Tiltott Csíki Sörmanufaktúrától. Az alkoholmentes italok között találunk kézműves szörpöket és 100%-os helyi almalevet is.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@danielcastle.ro címre