Hangulatos fogadó fősodratú kisvendéglője Szabadszálláson. A Szabó Imre tulajdonos által jegyzett bemutatkozó sorokból megtudhatjuk, hogy a fogadónak otthont adó épület az 1900-as évek elején épült, 1997 óta működik vendéglátó egységként. A szépen kialakított, sok zöld növénnyel díszített teraszon ültünk le, melynek végében nyers téglás tűzhely díszlik, rajta fekete táblán felirat hirdeti, hogy a következő grill-party témáját a szerb konyha adja.

Az igényes kiállítású, borítólapján a magyar kártya Zöld Ászával indító étlapon egyszerűbb alapanyagokból készült, fantázianevekkel illetett fogások sorjáznak, melyek kreativitása kimerül abban, hogy a töltött rántott húsba mi kerül, vagy, hogy a kisütött hússzeletekre mit halmoznak. Előételeket nem kínálnak egyáltalán. Ehhez képest kellemes meglepetés, hogy az általunk rendelt fogások ütötték a mércét. Kínálnak többek között tárkonyos jérceragulevest, csontlevest májgombóccal, csülkös bablevest, túrós csuszát (a desszertek között szerepeltetve), vörösboros marhalábszárpörköltet. A specialitások címszó alatt „Döme pikáns kedvence” néven szerepel a fűszeres velővel töltött sertésborda rántva, roston sült pikáns csirkemellel, fokhagymás tejfölös mártással és hasábburgonyával. A „Kunpusztai sertésborda” juhtúróval, füstölt csülökkel, lilahagymával töltött rántott sertéshúst fed, ennek is hasábburgonya a körete. A „First lady” nevű fogás „hercegnő rolád”, „szűzies nyárs”, joghurtos saláta és fűszeres burgonya együttesét jelenti. A világhálón fellelhetetlen, minden bizonnyal maguk által elkeresztelt „hercegnő rolád” az étlap szerint füstölt sajttal, mozzarella sajttal és trappista sajttal töltött bundázott csirkemell-tekercset fed, a szűzies nyárs csirkemellből, sertéskarajból és lilahagymából készül, pedig neve és műfaja a sertésszüzet asszociálja a vendégben. A desszert rovatban alibifogások: palacsinták, banánhajó, gesztenyepüré és fagylaltkehely. Az árak kifejezetten kedvezőek, egyes esetekben egészen meglepő a díjszabás. Ringbe szállhatnak a legjobb ár/értékarányú pacalpörkölt címéért (2150 forintba kerül egy komoly adag 2023 szeptemberében.)

Az pacalpörkölt jó ízű, szaftja sűrű, egy fokkal sűrűbb is a kelleténél, pacal állaga megnyerő. A paprikahasználat kissé túlzónak tűnik, mindazonáltal a fogás a műfaj erős képviselője. Piros és sárga felezett koktélparadicsom, valamint snidlingszálak díszítik. A halászlé szép színű, üde, ízletes, a tálalás előtt frissen belefőzött, ügyesen irdalt ponty jó alapanyag, ami nem készült túl, mint annyi helyen. A mákos palacsinta tölteléke édesebb az optimálisnál, mazsolát nem érzékeltünk benne az étlap ígéretének dacára, a vaníliamártás korrekt, az áfonyaszemek üdítőek. A porcukros virág-dekoráció a kilencvenes éveket idézi. A tejszínhab flakonos, de nem növényi, a vaníliafagyi jobbacska késztermék.

A kiszolgálás még javítható. A saláta nem érkezik egyszerre a pörkölttel, a palacsintát sem kaptuk egyszerre a főételekkel, bár úgy kértük. A tulajdonos kisugárzású úr morózusan hozza számlát, jól esett volna egy mosoly, egy kedves szó vagy netán érdeklődés aziránt, hogy ízlett-e az ebéd.

A Varga pincészet hat borán kívül a szekszárdi Győgyei pince hét tételét kínálják baráti áron. Kimérve csak a Varga Olaszrizling kapható. Impozáns a pálinkakínálat. Nagyipari multi-söröket tartanak a Heineken portfólióból.

Értékelés:

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 3 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a zoldasz@vipmail.hu címre