A Vineta bár 2024 őszén nyílt a Fény utcai piac bejáratánál, a Buja disznó(k)-kal szemben. Az erdélyi konyhába betekintést kínáló egység a „Taste of Transylvania” fesztivál budapesti nagykövetségeként is felfogható, egyébként egy (vagy több) ilyen jellegű vendéglátóhely megnyitásának szükségességéről Trucza Adorján fesztivál-alapító beszélt a 2023-as, második felvonás zárszavában. A színvonalas és autentikus erdélyi gyorséttermet a Babka, valamint a Babka deli tulajdonosa, Nemesvölgyi Attila jegyzi.

Az ételválaszték jól strukturált, könnyen áttekinthető. Kínálnak leveseket, továbbá kétféle padlizsánkrémet és zakuszkát különféle feltétekkel. Az általam rendelt fogásokon kívül többek között örmény ángádzsábur-levest, zöldséges csorbát, erdélyi töltött káposztát.

Kóstoltam klasszikus natúr padlizsánkrémet miccsel, a majonézes változatot szarvas-pastrami-val, továbbá bárány-kebabot rókagombás zakuszkával. Remek ízek, ötletes kombinációk. A krémek jól sikerültek, ízegyensúlyuk eltalált, a kenyér friss, a miccs szaftos, a kebab ízletes, a pastrami kifogástalan. A zakuszka lehetne krémesebb, de ez végső soron egyéni ízlés kérdése. Nem lehetett kihagyni a pacallevest sem, ami mellé ecetes erőspaprika-karikákat, tejfelt és pityókás székely kenyeret adnak. A lé és a pacal kiválónak bizonyult, ízre, állagra egyaránt.

A kiszolgálás kedves, udvarias, közvetlen. A nyitás napján jártam náluk, a pult mögött a székelyudvarhelyi Páva étterem szakácsai forgolódtak, a vendégeket személyesen a tulajdonos szolgálta ki.

A Monyó pils sörét csapolják, kínálnak továbbá kétféle pálinkát, egy habzóbort és egy pezsgőt a Kárásztelek pincészettől, több csendes bort a Légli Gézától, valamint szörpöket és kávét.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Koncepció: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@tasteoftransylvania.eu címre