A hely Facebook oldalán azt írja, hogy „átmenetileg zárva”, de 2021. január 29-én még működtek elvitelre és házhoz szállítással. Az újranyitás valószínűsíthető.

A Várkonyi bisztró modern, intimitásmentes belterű étterem Gyula szívében, a Városháza és a Vár közötti úton. Laminált padló, széles faasztalok, rajtuk só- és borsdaráló. Az ablakpárkányon kívül muskátli, belül is zöld növények, az asztalon is zöld növénykompozíció. Narancssárgába hajló világos-piros falak, némi kőberakás helyenként. Abrosz helyett ízléses, az étterem nevét és főbb adatait némi grafikus dekorációval prezentáló papíralátét. Szép belső és külső terasz.

A konyha a magyar gasztronómiai hagyományokra épít, amit nemzetközi fogásokkal színez. Az étlap első oldala jelzi, hogy kifejezett törekvésük, a frissesség, „a magas színvonalú konyha” biztosítása, valamint minél több alapanyagnak a helyi őstermelőktől való beszerzése. Kínálnak néhány olyan fogást is, mely megcsillantja a séf kreativitását, de nem annyira az új keresése, a kísérletezés jellemzi az éttermet, mint inkább a bevált ízharmóniák rekonstruálása korrekt minőségben. A 2021 januárjában érvényes étlapon jól megfér a napraforgó-pesto-val kínált vargánya-krémleves az alföldi gulyáslevessel, a vargányás csirkeraguval kínált tagliatelle a mangalica-tepertős túrós csuszával, a tejszínes édesburgonya gratin-nel körített rosé kacsamell a brassói aprópecsenyével. Ami az egyes ételek minőségi szintjét illeti, jó érzés fél évtizedes perspektívában egyértelmű fejlődéssel találkozni az ételek elgondolásában, megvalósításában és tálalásában.

Az árak értékarányosak, a helynek megfelelőek. Az előételek és levesek ára 1250 és 1550, a főételek zöméé 2500 és 3500, a desszerteké 1350 és 1650 forint között mozog.

A tyúkhúsleves korrekt volt, házias, a lazactatárban (melynek adagja elmaradt a többi ételétől) volt füstölt lazac is, ebben a műfajban volt szerencsénk sokkal meggyőzőbb variánsokhoz. A ráknyársban egy áruházlánc mirelitáruját véltük felfedezni, ettől függetlenül a rák friss ízhatású volt, jól készítették el. Ettünk még roston sült süllőfilét, házi csicsóka-gnocchival, citromos fűszeres műfajmártással, ami kreatív, ízletes fogás volt, bár a gnocchi lehetett volna könnyedebb. Jó volt a parmezánkéregben sült csirkemell, amihez édesburgonyapürét adtak, utóbbi nem volt teljesen meggyőző. Nagyon meg voltunk elégedve a napi ajánlatban szereplő pándi aszaltmeggyes cékla-krémlevessel, amit pirított kecskesajt-kockákkal tálaltak. Ízre, állagra, megjelenésre egyaránt megnyerő alkotás volt, a maga nemében kifogástalan. Másik virtuóz tálalású kiemelkedő ételünket is a napi ajánlatból választottuk: serpenyőben sült nyúlpecsenye zöldséges vadas krémmártással és szalvétagombóccal. A hús kívül pörzses, belül szaftos volt, a mártás kifogástalan, selymes, ízes, a gombóc pedig korrekt. A desszertfront – az kiváló újragondolt Rákóczi túrós, a remek csokifelfújt, valamint az apró szépséghibás, de jó ízű citromtorta – olyannyira lenyűgözte kis társaságunkat, hogy arra gyanakodtunk, hogy külön pastry-séfjük van. Mint megtudtuk, az édességek is Percze István konyhafőnök felkészültségét dicsérik. (Teszt időpontja: 2019. október 7.)

A kiszolgálás remek, a pincérek kommunikatívak, kedvesek, gyorsak és segítőkészek.

A borlap 25 tételt kínál a magyar élvonalból, ezeket (az öt habzót leszámítva) kimérik pohárra is. A sörválaszték kommersz, de vannak kitűnő helyi és környékbeli pálinkáik. Jó minőségű limonádékat kínálnak.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a kapcsolat@varkonyibisztro.hu címre