A badacsonyi borvidék egyik meghatározó pincészetét Váli Péter mondhatja magáénak. A birtok igazgatása s kiváló borok készítése mellett a tulajdonosnak arra is volt energiája, hogy reggelizőként, delikátboltként is működő minőségközpontú bemutatóüzletet nyisson Badacsonytomaj központjában, nem messze a városházától. A beltér hangulatos, sikerült a kínált termékeket tetszetős, otthonos módon elrendezni, meghittséget teremteni. Kosaras présen rusztikus asztallap, rajta borok, az asztalon mécsestartóban dugók, a falon remek fekete-fehér fotó a Badacsonyról, jól elkapott színes kép egy öregtőke gazdag termésétől, valamint fekete táblára kézzel írt bekeretezett idézetek, többek között Márai Sándortól, aki rámutatott, hogy „a bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla, leghelyesebb egy pohár bor mellett.”

A birtok honlapján megnyerő ars poetica-t olvashatunk: „Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek: már tízéves koromban egy olyan helyről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, ezekhez én válogathatom össze a piacon a friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokomon termelt boraimmal tálalhatom. Ez az álom 2000-ben végre valóra vált: ekkor indult a Váli Birtok története a Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön, azóta pedig évről évre azon dolgozunk, hogy a vendégeink is ugyanannyira szeressenek itt lenni, mint mi.” Az általam rendelt fogásokon kívül kínálnak többek között tarjás croissant-t, avokádós vagy párizsis szendvicset, körözöttes kiflit, rántottát, ham and eggset, grillezett sajtot és kolbászt, s különféle péksüteményeket.

2022 nyarán két ízben is betértem hozzájuk, első alkalommal a szürkebarátjukkal kötöttem közelebbi ismeretséget, másfél decit kortyolgattam el, ugyanis nem sikerült megegyezni a pultossal kisebb mennyiségben, pedig egy pincészet érdekelt lenne abban, hogy akár fél decis vagy két cl-es adagokban megkóstolhassa az érdeklődő vendég a teljes szortimentet. Egy ilyen vendéglátó egységnek ez lenne az alapfunkciója. Másodízben ettem egy jól elkészített padlizsánkrémet, amit gazdagon körítettek többféle zöldséggel és szépen tálaltak. Remek kovászos kenyeret adnak mellé, amit a kővágóőrsi Andriska pékség jegyez. Ízletes volt a kacsamelles briós és a vaníliás mazsolás csiga is, utóbbit a Frech Gourmet nevű cég szállítja nekik, majd helyben sütik készre.

A kiszolgálás udvarias, segítőkész, lehetne rugalmasabb is.

Tizenötféle saját bort adnak, valamennyit kimérik másfél decire is. A sörök nagyipari multitermékek, a töményitalaik zöme prémium kategóriát képvisel. Aki a reggeli mellé alkoholmentes italt fogyasztana, kaphat a kávék, és különféle üdítők mellett frissen préselt narancslevet és házi limonádét is.

Értékelés:

Összélmény: 4,5 pont

Italválaszték: 4,5 pont

Ételek: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a valiborvinoteka@gmail.com címre